zgwałcona suczka

• Autor wątku Autor wątku dianalak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

dianalak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Od prawie roku mam problem z sąsiadem który nie pilnuje własnego kundla. Posiadam 2 labradory, mój ogród oczywiście jest ogrodzony płotem. Nie poddaje ich sterylizacji gdyż chce postawić suczki i mieć więcej labradorów. Kundel sąsiada już wielokrotnie niszczył mi ogrodzenie (rozgryzl siatkę) i wchodził na plac. To jest chore bym musiała pilnować swoje psy na własnym placu! Pare razy odwiedziłam właściciela kundla i wyraziłam swoje oburzenie. Fakt- przyszedł prowizorycznie naprawić siatkę, ale na tym sie kończyła jego skrucha. Nadal miał gdzieś zamykać własną bramę i pies latał samopas aż w końcu stało sie to czego sie obawialam - kundel wdarl sie na plac i "poskakal" mi suczke! Labrador jest w ciazy, co za tym idzie urodzi mieszance i obarczy to mnie kolejnymi kosztami (szczepienia, pokarm). Mam juz tego dosc. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy mogę liczyć na odszkodowanie? jak udowodnić ze to sa szczeniaki tego kundla??

Badania DNA, do tego składasz wniosek o alimenty na szczeniaczki :)

Pozew o naprawienie szkody (odszkodowanie)

Art. 415 Kodeksu cywilnego

Zmień język.

Przepraszam, zmęczenie na koniec dnia, nie powinienem odpowiadać: art. 431 par.1

Szkoda jest wymierna.

Autorka wątku pisze o kosztach, które musi ponieść w związku z ciążą. Rachunki od weterynarza za prowadzenie ciąży czy jej usunięcie. Być może utrata wartości psa, jeśli to pies hodowlany.

No dobrze ale co dalej?? W życiu nie usunęłabym własnej ciąży (a właśnie jestem w 8 miesiącu) i nie zrobię tego własnej suczce. Nie mam serca zabijać niewinne istoty. Poza tym taki zabieg mógłby spowodować w przyszłości trudności z zajściem w ciąże. Fionka (tak ma na imię) lada dzień będzie rodzić- widzę że już nie umie znaleźć swojego miejsca i ciężko oddycha. Tylko pytanie co ja zrobię z mieszańcami?? Wiadomo że początkowo muszą zostać z matką póki nie będą w stanie same się odżywiać. No i trzeba je zaszczepić i odrobaczyć (a to wcale nie jest takie tanie...). Sprzedać ich nie mogę- bo kto weźmie takiego psa? Także nawet koszty ich utrzymania nikt mi nie zwróci. Szczerze powiedziawszy jestem już wykończona własnym ciężarem a dzięki bezczelności sąsiada muszę jeszcze zmagać się z dodatkowym problemem.

Aborcji nie dokonuje się tylko do któregoś tygodnia ciąży nieoduczona katoliczko, nigdy nie dokonuje się aborcji w 8 miesiącu ciąży, nawet w cywilizowanych krajach gdzie aborcja jest legalna. "Zabijane niewinnych istot", ciekawe, lepiej żeby wszyscy żyli w ubóstwie, razem z tymi zwierzętami, faktycznie to ma większy sens. Prawda jest taka, że nie upilnowałaś swojego psa. Nie masz jak udowodnić "gwałtu" jak to nazwałaś, chyba, że testami DNA i zeznaniami swoje suki. Myślę, że będzie z tym problem. Szczepienia i odrobaczenia są od jakiegoś czasu darmowe. "Kto kupi takiego psa?" Oj widzę, że mamy do czynienia ze snobką ;] Ogólnie osobom takim jak ty można poradzić: nie bierz sobie psa, bo sobie z nim nie poradzisz; nie rób sobie dzieci, bo sobie z nimi nie poradzisz. Pies to jest odpowiedzialność, a nie dodatek do wystroju domu ""bo rasoooowyyy". Tak samo dzieci to luksus i przywilej, trzeba być dojrzałym i bardzo wykształconym, tzw. generalistą posiadającym bardzo szeroki zasób wiedzy ogólnej, zanim zabierze się za robienie dzieci. Powinien być specjalny test na pozwolenie na ciążę w tym kraju.

Ano taki kochany, że temat porusza ogólną odpowiedzialność za drugą istotę. Coś dodaje, coś rozjaśnia, coś porusza, coś uświadamia, na coś zwraca uwagę.

AlecClaire napisał:
trzeba być dojrzałym i bardzo wykształconym, tzw. generalistą posiadającym bardzo szeroki zasób wiedzy ogólnej, zanim zabierze się za robienie dzieci
AlecClaire napisał:
mamy do czynienia ze snobką
AlecClaire napisał:
nieoduczona katoliczko

Przepraszam, ten użytkownik zupełnie niepotrzebnie atakuje osobe zadającą pytanie!
Zupełnie bez związku z tematem przedstawia swoje teorie na temat eugeniki.

AlecClaire napisał:
Szczepienia i odrobaczenia są od jakiegoś czasu darmowe.
Tak? :o A tak dokładnie, to od kiedy, bo ja głupia i naiwna cały czas płacę za szczepienia i odrobaczanie moich zwierzaków?

Aby szczepienia były "darmowe", musiałby zostać spełniony warunek ich samoistnego powstawania bez nakładu pracy i kapitału, co jest oczywiście fizycznie niemożliwe.

@AlecClaire: Argumenty za aborcją są argumentami nawiązującymi w swej przytłaczającej mierze do eugeniki (także w tych "cywilizowanych krajach" gdzie jest legalna), motywem tej zbrodni jest na ogół biologiczna niedoskonałość organizmów zabijanych. Dlatego pisanie o "eugenice" w tym kontekście jest jak najbardziej prawidłowe.

P.S. Przepraszam za odwołanie się do dwóch pobocznych kwestii, jednak wydawały mi się one mimo wszystko istotne.

Ostatnia edycja:
dianalak napisał:
No dobrze ale co dalej?? (...)

Czy twoje psy są chowane w ramach zarejestrowanej hodowli?
Jeśli tak, to być może rzeczoznawca określi uszczerbek wartości hodowlanej psa.
Jeśli nie, to jest to niemożliwe.

Pozostałe koszta, tj. głównie obsługi weterynaryjnej ograniczą się do maks. kilku rachunków i zważywszy na niepewność wygranej oraz twój błogosławiony stan - odpuściłbym.

Przeczytałem jeszcze raz twój pierwszy post. Sąsiad przyszedł naprawić twoje ogrodzenie, tak? Oboje macie obowiązek pilnować swoich zwierząt, ale w takiej sytuacji może być problem z udowodnieniem sąsiadowi winy przez zaniechanie.

Jeśli mieszkasz na terenie wiejskim, rolniczym - to również może mieć wpływ.

Z doświadczenie życiowego wnoszę, że porównanie twojego stanu majątkowego z sąsiadem, może być dla Ciebie niekorzystne (jesteś bogatsza), więc wtedy art. 431 par.2 nie będzie miał zastosowania.

Szczeniaczki wystaw na Allegro za symboliczne 1 zł, na gumtree w kat. Oddam i znajdziesz chętnych. Oddałem w kilka dni cały miot kundelków i jeszcze się kłócili kto był pierwszy :)

Moim zdaniem przeoczony został fakt, że użytkownik AlecClaire obszedł się bardzo okrutnie z panią, która zwróciła się o pomoc. nie zdziwiłbym się, gdyby już tu nie wróciła.

Następująca potem wymiana z AlecClaire stanowi żałosne przemilczenie (przegadanie) faktu, że użytkowniczka forum została potraktowana paskudnie i z premedytacją.

Za rzadko bywam na tym forum, by się w tą sprawę dalej angażować, więc tylko dodam, że na miejscu Moderatora wypiep...łbym alecclaira bez ostrzeżenia, a jego IP przysypał wapnem.

Peace

Eugenika nie ma nic wspólnego z aborcją. Aborcja nie jest zbrodnią. Wady genetyczne? Pewnie owszem i są powodem, ale kto ma pieniądze i czas poświęcać cale życie i sprowadzać na świat istotę która bd cierpieć? Nigdy nie zdawałeś sobie takich pytań. Nigdy nie stawiałeś się w takiej sytuacji. Swoje poglądy wyrażasz na podstawie jakiś doktryn religijnych niepodpartych faktami. @Karte żeby ciebie tępy s***** nie wyj*** :D Biedna pani nie wróci tragedia, może iść do UM po poradę prawną. Pani została potraktowana tak jak na to zasługuje. Broń boże w tym kraju zwrócić komuś uwagę na brak wiedzy, snobizm i ogólną ciemnotę, przecież tak nie wolno.
Tak są darmowe szczepie psów, zorganizowane przez gminy.Trzeba trochę siedzieć w temacie a nie wyrażać bzdurną opinię niepodparta faktami. Ponadto rzeczy są tworzone przez ludzi w celach charytatywnych czy z pasji, w które wkładana jest praca jednak są one darmowe. Kolejna sprawa o której trzeba poczytać, a nie głosić bezpodstawne sądy na podstawie własnych zachowań. Polecam poczytać m.in. o braciach Wright, panu Tesli, Linux, RBE, na początek, aby rozjaśnić mózg.

Swoją drogą blokowanie IP nic nie da ;] Z ciemnogrodztwem trzeba walczyć. Swoją drogą to bardzo takie UBckie metody blokownia innych poglądów. Polska i świat stoi w miejscu przez takich ludzi.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Eugenika
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót