Zielony Sprzedaż Internetowa Wysyłka towaru kurierem zwroty i rozliczenie Vat

• Autor wątku Autor wątku dans12949
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dans12949

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam odrazu dodam ze jestem kompletnie zielony w tym temacie wiec bardzo proszę o pomoc. Zastanawia mnie poniższa sytuacja (dodam że sprzedający jest vatowcem) : Wysyłam towar ze sklepu internetowego do kupującego. Kupujący zapłacił za paczkę oraz za wysyłce na fakturze odzielnie wypisana jest kwota za paczkę + kwota wysyłki ( koszt wysyłki kupujący ponosi nieznacznie wyższy niż ten koszt który ja place za wysyłkę ). Czy w takiej sytuacji oprócz zapłacenia vatu pomiędzy różnicą między przychodem a dochodem za sprzedany przedmiot płacę również vat za różnice pomiędzy kwotą jaką zapłacił za wysyłkę kupujący a kwotą którą ja zapłaciłem ?
i druga sytuacja co się dzieję w przypadku takim gdy nikt nie odbierze paczki i paczka wraca do mnie a co za tym idzie firma kurierska obciąża mnie kosztem zwrotu. Czy w takim wypadku vat który został wczesniej przezemnie oplacony wróci do mnie również za koszty które poniosłem za zwrot paczki ?
Wiem że te pytania mogą wydać się głupię ale na prawdę jestem w tych tematach kompletnie zielony

Powrót