Ziemia rolna z warunkami zabudowy a działka budowlana

• Autor wątku Autor wątku Bigamia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bigamia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jaka jest różnica między ziemią rolną (nabywamy 3010 m2 ziemi rolnej w gminie Żukowo) z wydanymi warunkami zabudowy (mowa o domu jednorodzinnym i zabudowie 25% działki), a działką już formalnie budowlaną (czyli po procedurze odrolnienia)?

Z artykułów wiem już jak wyglada procedura odralniania - długa i męcząca, ale czy aby postawić domek wolnostojący jednorodzinny ok 150 m2 pow. musimy ją w ogóle odralniać???
Z tego co mówi nam pełnomocnik sprzedających rolników, działka rolna z warunkami zabudowy, mająca dostęp do drogi i o areale pow 3000 m2 w praktyce niczym nie różni się od działki budowlanej z warunkami zabudowy.
Oczywiscie rozmumiemy, że procedura od wydania warunków zabudowy do pozwolenia na budowe, w obu przypadkach bez względu na rodzaj działki rolna czy budowlana, jest czasochłonna.

Proszę o wskazówkę, czy przy zakupie działki rolnej z warunkami zabudowy, moga nas czekać jakieś niespodzianki, gdy będziemy z czasem chcieli budować dom.

Pozwolę się podpiąć do tematu aby nie zaśmiecać forum. mam wycenić (dla sądu) masę spadkową: działki. W Księdze wieczystej piesze, że sposób korzystania to rola. Natomiast działki posiadają warunki zagospodarowania przestrzennego. Czy w związku z tym mogę wyceniać działki jako rolne czy jako budowlane? Różnice w cenach są dość znaczne. Z góry dziękuję za wskazówkę.

Czy Pani już kiedyś wyceniała nieruchomości? bo mieszanie warunków zabudowy z planem zagospodarowania przestrzennego to naprawdę .......

jeżeli wg planu zagospodarowania przestrzennego działka jest wskazana jako budowlana tzn wskazane są tam dopuszczalne formy zabudowy i jej wykorzystania to działka jest budowlana. O przeznaczeniu decyduje dana gmina a jeżeli zapisy KW są inne to nie wpływa to napewno na przeznaczenie gruntu

Witam, jak można domyslić się z postu powyżej jestem laikiem w tej sprawie. Oczywiście, że nigdy nie wyceniałam nieruchomości:rolleyes: W zaświadczeniu z gminy działki są określone jako ''teren zabudowy mieszkaniowej'' (czy to są właśnie ''dopuszczalne formy zabudowy ''?) , natomiast, tak jak wspomniałam wcześniej, w Kw- jako grunty rolne. Staram się na razie nie powoływać biegłego do wyceny. Wiem w jakich granicach kształtują się ceny działek rolnych i budowlanych w mojej miejscowości, dlatego postaram się sama podać dla sądu orientacyjną wartość. Ale do tego konieczne jest dla mnie rozróżnienie tych dwóch pojęć- działka rolna i budowlana. pakodegites , z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że działki o takim oznaczeniu jakim podałam wg zaświadczenia z gminy traktować mogę jako budowlane, mimo iż w Kw sklasyfikowane są jako rolne?

Tak, są to działki budowlane w tej części która wynika z ustaleń MPZP.

Wielkie dzięki za szybciutką, konkretną odpowiedź. Pozdrawiam.

Witam mam pytanko posiadam ziemie rolną, jednakże na czesci tej ziemi rolnej stał kiedys dom wraz z budynkami gospodarczymi (jeszcze przed wojna 1937r.), jest to teren do dzis ogrodzony i podłaczony jest prąd został tylko jeden budynek w tej chwili(600m2 terenu ogrodzonego).Interesuje mnie sprzedasz tej działki i niewiem czy moge to ogłosic jako działke budowlana??czy musze to odralniac skoro jest tam numer nadany na ten budynek ktory kiedys tam stal...i kto stara sie o warunki zabudowy ja jako sprzedajacy czy ten co kupi i bedzie chcial sie np budowac...??bede wdzieczna za szybka odpowiedz:)

oczywiscie wiem ze musze zawolac geodete do wydzielenia tej działki bo ona figuruje jako całosc tej roli..ale co dalej...

Powrót