ziemia w spadku z wieloma dziedziczacymi

• Autor wątku Autor wątku pwawwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pwawwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam doczynienia z działką, która ma wielu dziedziczacych w róznych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarlej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Byrhtnoth napisał:
W miejsce zmarłego wchodzą następcy prawni bądź na podstawie ustawy bądź testamentu. Mogą być to dzieci, mogą być i inne osoby (w tym współwłaściciele). Pytanie jest na tyle ogólne, że może zacznie Pan od zapoznania się z poradnikiem autorstwa @ffenix (https://forumprawne.org/prawo-spadkowe/335124-poradnik-spadkobiercy-spadkodawcy-przeczytaj.html) a potem doprecyzuje jeżeli coś pozostanie niejasne.

to jedno pytanie doprecyzowujace, zalozmy ze dzialka ma 5 spadkobiercow wynikajacych z odpisu z wydzialu gruntow na temat tej dzialki. I w momencie kiedy 3 z nich nie zyje a mialo swiadomosc tego ze byli wspowlascicielami ziemi to oni w swoim testamencie mogli swoje udzialy przepisac na dzieci czy inne osoby. Czyli jest to takie zagniezdzone dziedziczenie. Wariant z automatycznym dzieleniem udzialow zmarlej osoby wsrod pozostalych spadkobiercow - nie ma czegos takiego tak?

W przypadku gdy nie ma testamentu, następuje dziedziczenie ustawowe zgonie ze wspomnianym poradnikiem.

Powrót