Zjazd publiczny na działkę prywatną

• Autor wątku Autor wątku moluki123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moluki123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

zarządca drogi przystąpił do budowy drogi. Uzyskał kilka lat temu decyzję ZRID. Kilka dni temu przeglądając projekt zorientowałem się, że zjazd zwykły (w stanie prawnym obowiązującym do dnia 21 września 2022 roku istniały „zjazdy indywidualne” i „zjazdy publiczne”, które obecnie są zastąpione jednego typu zjazdem – „zjazdem zwykłym”) o szerokości 6 metrów prowadzi do podporządkowanej drogi gminnej o szerokości 2 metrów. Skutkuje to tym, że tenże zjazd na drogę gminną wprowadza ruch na moje pole na 4 metrach szerokości. Droga już teraz fizycznie jest wyjeżdżona w naszym polu, po drugiej stronie są zabudowania i mieszkańcy ogrodzili się niemal w ostrej granicy, więc ruch kołowy siłą rzeczy wkracza w nasze pole. Nie widzimy w tym żadnego problemu, rozumiemy te uwarunkowania. Chciałbym jednak dowiedzieć się, czy taka sytuacja jest dopuszczalna przez prawo. Ustaliłem, że dotychczasowe rozporządzenie traktujące o zjazdach przestało obowiązywać i wytyczne stanowi dokument Wzorce i standardy rekomendowane przez Ministra właściwego ds. transportu nr WR-D-33 z dnia 15 grudnia 2022 roku pod nazwą „Wytyczne projektowania zjazdów, wyjazdów oraz wjazdów na drogach zamiejskich i ulicach”, które trudno mi odnieść do zaistniałej sytuacji. Dla zobrazowania sytuacji przesyłam wycinek projektu, linia zaznaczona na pomarańczowa to przebieg drogi gminnej w granicach ewidencyjnych. "Na lewo" od drogi jest mój grunt.

Dla przedmiotowej działki obowiązuje plan miejscowy przewidujący po obu stronach tereny rolnicze z dopuszczeniem zabudowy zagrodowej. Nie ma w rysunku planu miejscowego wydzielonego poszerzenia drogi gminnej.

Z wyrazami szacunku,
moluki123

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót