Zjazdowe tablice rejestr. DE - a zjazd do PL ???

• Autor wątku Autor wątku pytajnik.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajnik.

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, od kwietnia tego roku zostały wprowadzone zmiany odnośnie tzw. tablic zjazdowych - żółtych.
Żółte tablice rejestracyjne - jazda tylko po terenie Niemiec. Pani na 'Zulassungsstelle' powiedziała, ze nie wolno wyjeżdżać z takimi blachami poza DE, bo inaczej są duże kary finansowe.
Moje pytanie
- czy jest możliwość wykupienia w PL ( na granicy ) ubezpieczenia (na te żółte tablice) i dalsza jazda do miejsca docelowego w PL ?
- czy słyszał ktoś o takich karach... ?
Z gory dzieki za odp.

Niedawno kupowałem z axa na pięć dni do wykorzystania w przeciągu miesiąca od kupna

Pani w Urzędzie Komunikacyjnym ( zullasungstelle) powiedziała "żółte tablice rejestracyjne są tylko do poruszania się w kraju (DE) a za wyjazd z (DE) są kary".
Inni mówią, że to jest blef, że żółe blachy to jedno a ubezpieczenie to drugie- jeżeli wykupi się ubezpieczenie na całą (UE) to może jechać.
Inni piszą, że (zółte blachy w PL traktowane są jak BRAK UBEZPIECZENIE OC - laweta i kara finansowa bo do tego są czerwone tablice rejestracyjne EXPORT ) inni mówią,że jeżdżą nażółtych tak co tydzień i nie mają problemu z policją (...)
Czy jest ktoś w stanie w sposób jednoznaczny uzasadnić która wersja jest prawidłowa?

Z góry dziękuje.

Witam.
Przedzwoń sobie do Komendy Policji w Polsce z wydziałem ruchu drogowego może tam uzyskasz odpowiedzi na Twoje pytania.
Pozdrawiam

Zmiana przepisów wprowadziła pewne utrudnienia ale nie wprowadza zakazu poruszania się na żółtych po polskich drogach. Należy pamiętać jednak że są one ważne 5 dni i żadne przedłużenie ubezpieczenia tu nic nie zmieni. Słyszałem o przypadkach że ludzie dokupywali 30dniowe ubezp. na te tablice i chcieli dalej jeździć - bzdura! Sprowadzałem kilka aut na tych blachac i obeszło się bez komplikacji. Od niedawna sprowadzam na tablicach które można wynająć, u mnie akurat jest firma która się tym zajmuje, dostajesz tablice z dokumentami i możesz zwieżć dowolne auto. Wygoda, aczkolwiek raczej dla osób które chcą zwieźć więcej niż jedno auto.

Ja ostatnio zwoziłem z Monachium auto dostawcze. W urzędzie pytano mnie dokąd chcę jechac, i zastrzegli ze żółte blachy tylko na terenie DE. Musiałem do tego wypełnić wniosek - typu cel podróży, można wpisac np. urlop Ostsee czy góry. Przy wykupowaniu ubezpieczenia warto kilka groszy dopłacić i wziąć zieloną karte. Co ważne oni dają te tablice od dnia pojawienia sie w urzędzie na 5 dni, chcesz od wtorku, musisz iść do urzędu we wtorek. Koszt w Monachium całkowity 110E. :cool:

A ja słyszałem, że są Landy gdzie aby wyrobić żółte tablice musisz być z osobą zameldowaną w DE.

nieprawda, ale od paru lat do kurzkennziechen musi byc wazny tüv auta!

Powrót