zk Gdańsk Przeróbka

• Autor wątku Autor wątku m29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
on nie pracuje na zwenatz bo dyr nie zgadza sie, bo toczy mu sie sprawa, a gdy bedzie czas na wokande ta sprawa bedzie tozyla sie dalej, bo tak bedzie lepiej dla tego toczacego sie wyroku jesli odwlecze sie w czasie, fanie by bylo jkaby sie udalo, wprawdzie do 1 wokandy ejszcze zcas bo we wrzesniu ale juz sie zaczynamy troche interesowac co i jak, dzieki za pomoc :)

iwona-25
a powiedz po jakim czasie z przejsciowki zawiezli twojego M. na przerobke? bo mojego trzymaja od 24 marca do teraz na Kurkowej (a jest skazany) a mieli go przewiesc po ok 2tyg... i nie wiem o co chodzi... przez to ze jest na kurkowej to nie moze wlasnie starac o wychodzenie w weekendy do szkoly i o prace :(

jego przewiezli po 3 meisiacach, tez go zwodzili ze juz czerka na transport a tu nic, on czekal i wogle ze pojedzie w koncu i strasznie dlugo sie to ciagnelo, w koncu sie okazalo jak dowiedziala sie adwokat ze on jest na kurkowej bo prokurator tak chce, i moga tak trzymac do sprawy, ona sie tam wyklucila i przewiezli go po 2 dniach na przerobke :) takze jakis powod jest ze Twojego M nie przewiezli jeszcze

iwona
a jak czesto i na jak dlugo mozna z tamtad dzwonic??? bo z kurowej dzwoni codziennie na ok 10min, a na przerobce jak jest?

marcinmajster
dzieki :) to juz w ogole bym chciala zeby szybko tam trafil....
a wiesz moze jak tam jest z widzeniami (jakimis dodatkowymi) i z przepustkami czy ciezko o nie?

Widzenia dodatkowe są często przyznawane jako nagrody wynikające z kkw, przepustki w pierwszej mierze przysługują tym z p/2 czy p/3 - którzy pracują w grupie wolnościowej...:tuptup:

dominika,
* moj dzwoni codziennie, 3-4- razy czasami
zalezy jak zajmie kolejke, zdarzaja sie telefony ze gadamy po 20 min rano wiec nie jest zle
dzwoni najczesciej rano, czyli do 11 potem po obiedzie tzn po 13 czasami ok 16 i miedzy 18-19 sa ostatnie telefony
** a widzenia dodatkowe dostanie jesli dostanie nagrode, nagroda jest za to ze cos zrobi, tzn posprzata, pozamiata umyje sciany itp, za taka jedna fuszke dostanie nagrode i sam decyduje co to am byc za nagroda, czy widzenie dodatkowe czy intymne czy nagroda w formie kwitka do akt

*** przepuski na wolnosc dostaja ci co pracuja na wolnosci, nie maja spraw w toku, i maja bdb opinie,

pozdrawiam :)

dziekuje wam za odpowiedz

a moge cos zrobic zeby go szybciej przeniesli na przerobke? bo tam jest chyba lepiej niz na kurkowej, zwlaszcza dlatego ze moj M. chcialaby wychodzic do szkoly w weekendy, a na kurkowej to nawet nie moze sie o to starac, poza tym wychowawczyni powiedziala mu ze "jestes tu jakby cie nie bylo" i ze niby czeka na transport...

czy tylko za to ze cos zrobi moze dostac dodatkowe widzenie itd? czy jesli ma sie np wporzadku wychowawce to z dobrego sreca tez daje dodatkowe widzenie?

dominika87gd napisał:
czy tylko za to ze cos zrobi moze dostac dodatkowe widzenie itd? czy jesli ma sie np wporzadku wychowawce to z dobrego sreca tez daje dodatkowe widzenie?

nie spotkałem się z czymś takim:beer:

nic nie zrobisz żeby go przewieźli szybciej, musi czekać

ja raz dostałam dodatkowe widzenie ale tylko dlatego że bardzo ubłagałam głownego dyrektora i to była pilna sprawa, ale powiedziła że to było pierwszy i ostatni raz :) wychowawca tu nie ma nic do powiedzenia to nie on daje zgody na dodatkowe widzenie
a dobrego serca to raczej nikt tam nie ma :) ale niech Twoj M sie postara i wykaze w sprzataniu to lepiej zrobi i jemu na spedzanie czasu i przy okazji w nagrode moze dostac widzenie dodatkowe, niestety za darmo to nie ma nic 8)

ehhh znowu dzwonilam na kurkowa i powiedzieli ze w ciagu dwoch tygodni powinni go przenies (ostatnio tez tak mowili)
a powiedzcie mi jeszcze - jakie sa szanse (i w ogole) jak wyglada z praca na przerobce? bo slyszalam wiele opinii i to skrajnych, jedni twierdza ze z praca nie ma zadnego problemu - ze kto chce ten pracuje, a inni z koleji ze strasznie ciezko tam dostac jakas robote...?

prawdopodobnie jedna i druga opinia są prawdziwe, kto usilnie stara się o pracę zawsze ją znajdzie (najpierw trzeba zacząć od pracy na terenie zk, czymś się wykazać)...:evil:

niech wypozycza książki, biblioteka jest czynna chyba raz w tygodniu, możesz przynosić mu gazety, to poczyta trochę, ja kupuję na widzeniach często piłeczki do pingponga, bo grają, czas mija tez stojąc w kolejce żeby zadzwonić :) moze sie zglosic do wychowacy poprosic o program, tzn dostanie temat i bedzie musial go najczesciej pisemnie opracowac, na tematy zwiazane z odbywana kara najczesciej (taka resocjalizacja, i zalowanie za grzechy :) ) moze zrobic sobie jakis kurs, mojemy proponowali ukladanie kostki brukowej hehehe

a co do pracy to na przeróbce ostatnio lipa, bo dyrekor twierdzi ze kryzys gospodarczy tez dotknal ZK i nie ma juz tyle pracy dla wiezniow, trzeba sie pytac dowiadywac, moj prosi ich juz jakis czas, i stanal wczoraj na komisje i nie dostał :mad: samo zycie..

a zrobienie takiego "programu" co daje?
wiesz moze jak to jest ze zmiana klasyfikacji z polotwartej na otwarta???
i jak wyglada z przepustkami?

moj wczoraj dostal kwitek ze do konca maja maja go wlasnie przewiesc na przerobke

program jest to cos na kozyc osadzonego, np jesli bedzie stawal na wokande to to ze podjal sie programy jest na duza korzysc. Pogram jest czyms w rodzaju pracy dyplomowej, dostajesz temat i musisz go opracowac (najczesciej)pisemnie albo ustnie.
osoba ktora ma polotwarty, nie pracuje na wolnosci i nie ma przepustek, a osoba z oddzialu otwartego ma prace na wolnosci i wtedy ma przepustki na wolnosc, wiec bedzie musial prosic o prace na zewnarz i wtedy jest przekfalifikowanie na otwarty,
i male sprostowanie do mojej ostatniej wypowiedzi- stol pingpongowy nie jest a kazdym oddziale (jest oddzialow chyba z 5 albo 6)
pozdarwiam:winko:

wlasnie sie dowiedzialam ze wczoraj przewiezli mojego M. na przerobke - w sumie sie ciesze, bo zaraz bede mu kazala isc do jakiejsc dodatkowej pracy zeby miec dodatkowe widzenie...
a jak tam jest z widzeniami? duzo ludzi jest zawsze? po ile wpusZczaja na raz...?
iwonka co jeszcze ciekawego mozesz mi powiedziec :)

Powrót