oj z tym dzwonieniem to jest zawsze problem.Wcześniej mieli do 18 telefon,ale przez to,że były kolejki i Ci co pracowali do 17 nigdy nie mogli doczekać się na tel.,teraz normalnie mają tel.17,a ta godzina 17-18 jest dla pracujących.Czasem jak mają luźno i oddziałowy normalny,to dzwonią i po 17.
Generalnie co do zk Iława,juz 2 rok tam jeżdżę,fakt,że ma pół otwartą,a od wczoraj otwartą i petka,ale zakład dobry.Przetoczyliśmy się już i przez Białołękę i Grudziądz i tam to jest patologia.Bez problemu mają zgody na tv,playstation.Mamy widzenia małżeńskie,z tym też nie ma problemu.Oczywiście wszystko zależy od zachowania i starania się nie tylko skazanego,ja sama do dyrektora wysyłam wnioski o widzenia małżeńskie w tym tygodniu pierwsza przepustka oddziałowi są i normalni,zwłaszcza kilku,nie mówie,że mają pozwalać na wszystko,ale jest grupa chamów i prostaków,którzy traktują odwiedzającego jak skazanego-nie te priorytety w życiu.Jest kilku miłych i na poziomie.Na widzenia czasem czekam 15 minut,czasem 30,zależy od liczby osób,czy to koniec miesiąca,czy początek.Raczej jestem w czwartki,więc mało ludzi,w weekendy gorzej.Na szkole są zebrania 2 godzinne-na sali gimnastycznej,ze skazanymi,dwa razy w roku szkolnym,zawsze w soboty.Taki bonus do widzeń bo to jest dodatkowe.Mam do Iławy 250 km,więc zawsze piszemy wnioski o połączenie 2-óch widzeń w jedno,tak,żeby było 2 godzinne widzenie dojazd ok,zimą to taxi jeździłam,bo piechotką nie szlo-6 zł z paczkami też luz,nie wolno tylko fast foodów,typu pizza mrożona itd,a mój mąż i takie pomysły miał.w bufecie limit zakupów do 300 zł,ale jest wszystko,ceny w miare.Szkoła ma widzenia od czwartku do niedzieli.Mają np.pralkę i czasem mogą z mikrofali korzystać

także luz.Bez problemu przesyłam listem np.zeszyty,długopisy,choinki zapachowe itd.Paczki higieniczne jak zgode dostanie od wychowawcy,ale nie ma problemu,żywnościowe co kwartal (bez konserw,puszek,sypkich rzeczy np.cukier,słoików,pieczywa-można mięso pieczone w domu np.schabowe,ciasta itd).Ogólnie zakład porządny,po remoncie,czysty,zadbany.Byle do przodu