ZK Iława

• Autor wątku Autor wątku gosia1963
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam

Jestem nowy, tzn wrocilem po bardzo dlugiej nieobecnosci. Tak dlugiej ze zapomnialem starego loginu i hasla heh...
Ale ja nie o tym chcialem...

Wlasnie wyszedlem na wokande z ZK Ilawa. Po 4 latach, zabralem 2. Nie zebym sie chwalil, w samej Ilawie siedzialem 2 lata, znam tam wszystko i jesli ktokolwiek mialby jakies pytania to chetnie udziele informacji, pomoge w miare mozliwosci (na razie mam net pozyczony, dopiero chce kupic wiec w sieci jestem nie zawsze)

O innych zakladach karnych tez moge co nieco powiedziec, w sumie 15 zaliczylem, 2 nich dwukrotnie ale to byly krotkie pobyty 2-3 mies, wozili mnie na sprawy i na swiadka

Jesli ktos ma jakies pytania to zapraszam, mozna rowniez mailem. Tel moglbym podac ale nie wiem czy tu wolno...

Pozdrawiam

hej ;)Moj chlopak wlasnie trafil do Ilawy . Chcicaialbym sie dowiedziec jak tam jest w tym wiezieniu ?? z tymi wokandami i czy to jest cciezki zaklad ??

Witam

Nie wiem czy powinienem odpowiadac tu czy na PW ale jesli cos zrobie nie tak to mam nadzieje ze dostane ostrzezenie a nie kopa od razu :)

Właśnie po to jest to forum, by taki informacje jak poniższa umieszczać tutaj - by inni użytkownicy również skorzystali - moderator

Co do Ilawy - czy to jest ciezkie wiezienie - zdecydowanie nie. Ciezkie wiezienia to Sztum, Strzelce itp. Ilawa wogole od poczatku to byla glownie malolatka, szkola. Dlatego sa dobre wokandy. Od paru lat z malolatki zrobilo sie normalne wiezienie gdzie tlumy rowerzystow, no ale jak wszedzie.

Wokandy sa dobre. Ja zabralem 2 lata z 6. Z 15 zabierali 4,5-4,7. Czesto wystepuja sami o wokande. Ale nie oszukujmy sie - jak masz czysto w papierach to wyjdziesz. Jak masz mase "kwitow" to nawet najlepszy sedzia Cie "uwali". Ostatnio od grudnia ruszylo sie z wokandami na dobre, ziomek z 7 lat zabral 3,5, pierwsza wokanda i sam napisal. W grudniu wyszedl.

Jak chcesz jeszcze jakies info to chetnie podam maila lub tel na PW

Pozdro

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mam pytania,mój przyjaciel przebywa w zakładzie w iławie .jak tam jest z odwiedzinami?czy faktycznie mój musi mieć ksero mojego dowodu osobistego zeby mnie wpisac na liste?dzisiaj mu wysłałam list ze znaczkami i z karta do telefonu.Czy zawartości listu dochodzą do więźnia?na kopercie miałam napisac oprócz potrzebnych danych oddział 16-co to jest za oddział?
Będę wdzieczna za informacje.
pozdrawiam

pierwsze słyszę, żeby do wpisania na listę potrzebne było ksero dowodu.... co do listu to ja bym nie wysyłała karty do telefonu bo czasem giną w dziwnych okolicznościach. ja pisze w liście tylko kod do telegrosika, albo podaje kod przez tel jak do mnie dzwoni

odpowiadam na 2 ostatnie posty

Z tym ksero dowodu to sobie w Ilawie wymyslili. Faktycznie jest potrzebne, fochy strzelaja i nie chca wpisywac nie-rodziny a jesli juz to na jednorazowe. Bylem w 15 ZK i tylko w Ilawie tak jest.

Co do kart to lepiej wysylac poleconym. Zwykle dochodza, gina rzadko ale zdarza sie. Polecony nie zginie bo otwieraja dopiero przy skazanym i musi podpisac.

A najlepiej podac nr karty przez telefon - i to nie telegrosik tylko telepin - jest tanszy.

Oddzial 16 to jest OZ - polotworek. Szkola, praca. I troche bezrobotnych. Spoko oddzial.

Pozdro

witam mam pytanie .Moj chlopak jest w zk w Ilawie od miesiaca jak narazie wszystko jest dobrze jest zadowolony ze bedzie mial to za soba . Chcialam sie tylko dowiedziec od osob , klore przebywaly w tym zk ile bedzie mogl zabrac z 5 lat ktore dostal ? Wiem ,ze duzo zalezy od sedziny aczkolwiek pomyslalam ,ze moze ktos bedzie sie orietowal .Slyszalam ,ze nie jest zle z wokandami a do tego moj chlopak stara sie pracowac spolecznie a teraz planuje isc tam na jakies kursy .Dzieki

Witam

Nie potrafie Ci powiedziec ile konkretnie ktos bedzie mogl zabrac. kazdy przypadek jest inny i traktowany indywidualnie. Dla przykladu - ostatnio wychodzili i zabierali np 3,5 roku z 7, 2 z 8 , 4,5 z 15, pol roku z roku. A w czerwcu jak stawalem na wokande bylo dwoch kolesi mieli po 3 miesiace do konca z 2 lat i nie dostali. Wszystko zalezy od indywidualnej sytuacji.

Wokandy, owszem w Ilawie sa dobre w porownaniu z innymi ZK. Na pewno praca, kursy, to pomaga. Pomaga rowniez grupa P2, przepustki, praca na wolnosci, opinia z wolnosci, wnioski nagrodowe i mase innych rzeczy.

Aha, w Ilawie nie ma Sedziny - jest 3 Sedziow. Dwoch na stale, jeden z doskoku, przewodniczacy wydzialu.

Pozdrawiam

Dziękuję za informację,wysłałam znaczki i kartę priorytetem,ale w liście zaznaczyłam,że mu to wysłałam.Następnym razem będę mądrzejsza i wyślę poleconym.
Mam jeszcze takie pytanie,jak długo idą listy do więźnia?Bo wysłałam w zeszła środę priorytetem.A wracając do tego ksero dowodu,to ja wysyłam ksero mojemu czy do zakładu?Mój musi pisać jakieś pismo z prośbą o wpisanie mnie na listę?Mój ma odsiadki rok,czy ma szansę na wokandę?

Ja też musiałam wysłać kopię i nawet akt urodzenia dziecka :o
Poszaleli w tej Iławie :D

No wlasnie, poszaleli w Ilawie :) Wysylasz jemu, on pisze prosbe do Dyrektora o wpisanie na liste i zalacza ksero do akt.

A listy - zazwyczaj jak do mnie wysylali w poniedzialek priorytetem to w srode albo czwartk mialem.

Zależy skąd piszesz :) Jak ja do swojego piszę to idzie ze 2 dni tylko a do Iławy mam 33km :)

Heh, to nie bardzo od km zalezy, poczta ma okres kontrolny na priorytet wysylany zarowno z Ilawy miejscowo jak i z Nowego Sacza - i jest on taki sam :) a opoznienia w dostarczaniu to juz po czesci wina Administracji ZK, segregowania poczty itp.

Widzenia są w czwartek, piątek, sobota, niedziela od 8 do 13

Poprawka, od 8 do 15 a rejestracja jest do 13

TA w środy od 8 do 16 ze zgodami do okienka do 15 ;)

Wie ktoś może jakie są tam szanse na przerwę w karze?

Dość duże, tylko trzeba chcieć i się starać :)

witam .Chciala bym sie dowiedziec jak dlugo moze isc list polecony z zagranicy . Mieszkam w londynie i wyslalam mu kopie mojego dowodu wraz z listem i zdjeciami tydzien temu i jestem bardzo ciekawa czy juz doszly , poniewaz szykuje sie na widzenie a moj chlopak jeszcze do mnie nie dzwonil .Wielkie dzieki za pomoc

Do mnie z Essex dochodzily szybciej niz priorytet w kraju :) W poniedzialek wyslany to w czwartek mialem .

Powrót