zk w opolu lubelskim

• Autor wątku Autor wątku bobas153
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Moim zdaniem dojdzie, jak P. był w Opolu Lub. wysyłałam różne rzeczy w listach poleconych i nie pamiętam, żeby były z tym jakieś większe problemy. :)

jezeli to zk to bez problemu mozesz pisac,do woli.Jesli jednak to jest as,jak przypuszczam w tym przypadku to napewno wiesz,ze WSZYSTKIE listy przechodza przez prpkurature pod ktora podlega osadzony i to prokuratura po uprzednim skontrolowaniu korespondencji podejmuje decyzje o doreczeniu listu badz go zatrzymaniu.

szka dzieki wielkie :) to dobrze bo juz sie martwilam a jutro wysylam kolejny ze zdjeciem cory :)

tygrysek72 jest w zk :) no ale tez jest cenzura,no a tak pozatym kto cenzuruje listy opiekun czy jednostka administracyjna?

w roznych jednostkach wydaja listy rozne osoby,raz jest to wychowawca a innym razem kierownik penitencjarny lub kierownik ochrony.Nie potrafie jednoznacznie odpowiedziec Ci na to pytanie.

dzieki :) w poniedzialek mam widzenie (dyrektor zk sie zgodzil ze wzgledu ze przyjezdzam z corka na kilka dni do pl:D zobaczymy jak bedzie ...:D

A jak ma byc?Bedzie dobrze,tak masz myslec!:ok: Potknal sie kiedys ale ma Ciebie,byle umial to docenic i nie powtarzac glupot,hi Pozdro :cool:

tygrysek72 dzieki za mile slowa :) jakos nie maialam weny zeby pisac jak bylo heh dostalismy widzenie w poniedzialek-w dzien w ktory nie ma widzen wiec bylismy sami na sali :) nie pisalam o laczne widzenie z corka bo nie mialam kiedy,dodam ze wyjechalam z nl w sobote wieczorem a w poniedzialek o 11 bylam juz w zk ale wspanialomyslnie SW lub dyrekcja sie zgodzili :) dobrze bylo Go zobaczyc :D fakt ze wszedzie czystko i nowe sprzety, z listami nie ma problemu D dostaje juz nie otwierane i ja tez , powiem szczerze ze licze na wokande, ale D mowi ze prawie nikt nie wychodzi bez poparcia zk... ile w tym prawdy? pozdrawiam

ZK w Opolu Lubelskim jest jednostką typu zamkniętego, czyli o zwiększonym rygorze, a to ma znaczenie przy staraniu się o wpz. Jednemu znajomemu udało się wyjść wcześniej. Dodam, że pracował (z tego co pamiętam pod konwojem, poza terenem ZK) i miał wzorowe zachowanie.

No rozumiem o zwiekszonym rygorze na p1 ale jesli zmienisz grupe to chyba jest 'latwiej'? D wlasnie chce zmienic zk na blizej domu jak tylko grupe zmieni... Prace D juz ma zapewniona-jako elektryk tyle ze wychowawca nie jest przychylny za bardzo bo go dobrze nie zna.. rozumiem to wszystko ale przeciez ma opinie od kuratora zawodowego, przeciez praca jest jedna z form resocjalizacji...

Z reguły łatwiej, ale na to wpływa jeszcze wiele innych czynników. Jeżeli zmienią mu podgrupę to wtedy zostanie przetransportowany do właściwego ZK. Z pracą tak jest zawsze, musi minąć trochę czasu, muszą go obserwować, poznać aby mógł ją dostać. Owszem, praca jest jedną z form resocjalizacji, ale zawsze jest więcej chętnych do niej niż miejsc.

rozumiem.. z bolem ale rozumiem. Dla mnie to tak wolno idzie a co mowic o D:( nuda w celi.. ciagle czytam w listach a wiem ze to 'czlowiek zywiol' dlatego tak licze na ta prace, niech sie zajmie-ja mam zajecie:) a tylko wtedy czas szybciej plynie...
Szka to prawda ze jest wiecej chcetnych niz miejsc tylko ze on ma wyksztalcenie i uprawnienia na elektryka, pracowal w swoim fachu w niemczech, holandii i w polsce oczywiscie. A z tego co mi mowil D to niestety ale malo osob ma ukonczone szkoly z zawodami.. dlatego tez sie tak napalilam na ta prace :)

Więc trzeba cierpliwie poczekać, a być może ją dostanie. :)

na stronie zk czytam-"jednostka jest zakladem typu zamknietego dla mezczyzn odbywajacych kare pozbawienia wolnosci po raz pierwszy oraz mlodocianych.." itd no wiec po zmianie grupy z P1 na zalozmy P2 skazany powinien byc przewieziony do zk odpowiadajacego grupie czyli polotwartego, myle sie ? pozdrawiam :)

Nie mylisz się ;-) np. znajomy w momencie dostania p2 w Opolu Lub. został przetransportowany do ZK w Uhercach Mineralnych, a zameldowany jest w woj. lubelskim.

ooooh ale dobrze tzn nie musi pisac wniosku o przeniesieie- to jest ze tak powiem -automatycznie robione? oczywiscie zdaje sobie sprawe ze jesli nie ma miejsc w zk najblizszym to go wysla gdzie indziej. ale to niec najwazniejsze zeby opuscil to zk-ze wzgledu ze jest o zaostrzonym rygorze ... :) dzieki szka :)

Ostatnia edycja:
Jeżeli zmienią mu podgrupę to nie musi nigdzie pisać. Po nowelizacji kkw, osadzony ma odbywać karę w ZK właściwym, a nie najbliższym. Najważniejsze jest, aby dostał p2 i potrafił funkcjonować w ZK o mniejszym rygorze od poprzedniego, bo jak wiadomo o degradację nie trudno. ;)

hej, chciałam się dowiedzieć jak jest w tym opolu?
jak z widzeniami? kiedy są ? piątek i sobota?
jak z intymnymi?
jak z telefonami?
proszę mi powiedzieć, bo pewnie coś teraz się tam pozmieniało.. od waszego ostatniego pisania, a mojego przenoszą w sierpniu tam..

aaa ile osób może wejść na widzenie? ile dorosłych ,ile dzieci?
i ile razy jest widzenie w miesiącu?

Temat o widzeniach istnieje na tym forum.
Zawsze jesteś taka bezradna??

Powrót