Zk Włocławek

• Autor wątku Autor wątku Asienka24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

Mój mąż jest w areszcie w ZK Włocławek, ma przyznaną na razie sankcję 3 miesięczną. Wysłałam mu już paczkę żywnościową i przeszła. Natomiast sprawa z talonem hig-odzież jest b. problematyczna. Otóż, otrzymałam dziś talon odzieżowy (tylko, bez higienicznego) bez żadnego wykazu odzieży i do 5 kg!!! Przecież to jest wbrew prawu, które reguluje wyłącznie wagę paczek żywnościowych. Jak mam mu zmieścić rzeczy w paczce do 5 kg? to będą tylko jedne spodnie i może dwie bluzki, albo jedna, bez butów. Dodam, że nie otrzymuję zgody od prokuratury na widzenie i nie mam z nim praktycznie kontaktu, a zanim list przejdzie przez (dwie) prokuratury, to talon straci ważność. Czy wy też otrzymałyście talon do 5 kg? Czy był na nim wykaz rzeczy?

Ja otrzymałam talon na paczkę odzieżowo-higieniczną, również do 5 kg. Nie było tam żadnego wykazu rzeczy.

Alma123Wybacz, ale to nie są wakacje, aby wysyłać ciuchy w ogromnych ilościach. :) Poza tym wszędzie w ZK jest tak samo, że paczki do 5kg, czy to się komuś podoba czy tez i nie.. Ja też się nie spotkałam z jakimś konkretnym narzuconym wykazem odzieży. A to niby z jakiej racji.

A ja wam powiem, ze ja dostalam talon z lista ubran np ( 5x bokserki, 2x skarpetki itp itd ) ale rowniez raz dostalam sam talon, ale no ludzie tam nigdzie nie bylo napisane ze do 5 kg o.O przynajmniej ja nie zauwazylam...

Wybaczcie, ale może i nie wakacje, ale ubrań powinno móc się wysłać odpowiednią ilość. bez przesady, czy to jakoś przeszkadza w resocjalizacji? Chyba raczej bardziej nastawia bojowo więźniów, że tratuje ich się nieludzko. Prysznic raz na tydzień, zero ubrań przez miesiąc ponad, miał jedne zakrwawione spodnie. Zero art. higienicznych. To uważasz, że nie są wakacje, owszem, nie są, ale nie jest też to system humanitarny. Według nowego prawa, od 2009 roku w ogóle talony zostały wycofane. I co? Nadal ich się używa. Przepisy regulują wagę paczek żywnościowych (do 5 kg), natomiast w ogóle nic nie traktują o wadze paczek odziezowo-higienicznych- waga jest nieistotna, ale rzeczy mają być wg konkretnej listy. Moje koleżanki wysyłały do innych zakładów właśnie z konkretnej lsty, nawte kolory koszulek były tam narzucone. Ale przynajmniej nie idiotyczna waga.

Alma123 praktycznie w każdym zk jest inaczej ,na smutnej w łodzi najpierw nie było ograniczen wagowych pózniej zmieniono na 3kg a teraz niewiem ,nie denerwuj się tylko pierwszą paczkę spróbuj "skomponować" tak aby w pierwszej kolejności dostał to co najpotrzebniejsze bielizne skarpetki jakies 2 koszulki i ze 2 pary spodenek,dorzuć mydło maszynki proszek chłopak sobie wypierze ,i nie wpadaj w panikę twój juz pewnie poradził sobie i pożyczył jakieś ciuchy na zmianę i proszek aby mógł wyprac spodnie w których był;),art.higieniczne też napewno jakieś ma na początek ,paczki higieniczne można podawać raz na miesiąc -tzn spytaj czy u was też tak jest także w następnej mu wyrównasz kolejne potrzebne rzeczy.za dużo rzeczy też jest nie potrzebne bo chłopaki nie mają gdzie tego trzymać

Właśnie w tym ta logika, że nie ma gdzie tego trzymać. Co wyślesz mu po 10par wszystkiego i chyba od razu do tego szafę rozkładaną :). Przecież na celi nie jest zawsze sam, inni tez potrzebują miejsca na swoje (rzeczy), nie tylko twój facet. Poza tym pewnie i tak połowy by nie dostał/ nie dostanie. Bo dużo nie pozwalają ubrań trzymać na celi, większość jest i tak w magazynie.

Mój zabrał ze sobą dużą torbę i jedną troszkę mniejszą i ma ze sobą wszystko. Co do higienicznych to z domu zabrał i wszystko przeszło, a jak bym chciała te same rzeczy dać w paczce to mogła bym pomarzyć tylko o tym żeby to dostał-mowa o AŚ Warszawa-Rakowiecka.

Wysłałam paczkę odzieżową. Na art. higieniczne nie dostał zgody. Czy wiecie może czy w kantynie można kupić szczoteczkę, pastę, mydło?

Mozna tak jak krem szampon i inne art. higieniczne ;)

Nawet laczki i skarpetki :lol:. Kantyna jest wyposażona..

witam,

Wysłałam mojemu mężowi pieniążki przekazem pocztowym, ale okazało się, że go przewieźli gdzie indziej i nie było go już w zk włocławek. Nie otrzymałam jeszcze ich z powrotem,a minął już ponad tydzień. Czy zwrócą mi je na adres, czy to jest problematyczne. Miał ktoś podobną sytuację?
No i drugie pytanko, jak najlepiej przekazywać pieniądze? Przekazem, czy wpłatą na konto, czy przelewem?

U nas było podobnie, ale nie w tym zk :) Wysłaliśmy pieniążki a tu łobuziak przewieziony. Zadzwoniłam do zk a oni powiedzieli, że pieniądze przesłali do tego zk do którego pojechał osadzony. Także pieniądze poszły za nim :) Musisz zadzwonić i się dowiedzieć! Ja zawsze wysyłam przekazem pocztowym.

Prostuje .Okazuje sie ze najszybciej jest jak sie wysle pieniazki telegraficznie .Nie wiedzialam ze we Wloclawku przelewy ksieguja raz w miesiacu.Ale juz sprawdzilam telegraficznie sa na drugi dzien

Odświeżam temat :D chciałabym Was zapytać czy coś się zmieniło w ZK we Włocławku, oraz czy oprócz ZK w Mielęcinie, jest jakiś zakład we Włocławku w miejscowości na J ?? :-o
Pozdrawiam ;)

Z perspektywy odwiedzającego raczej wszystko bez zmian. Natomiast pozmieniało się sporo (ale to chyba ustawowo, we wszystkich ZK) jeśli chodzi o organy podejmujące decyzje w indywidualnych sprawach osadzonych. Teraz już nie trzyosobowa komisja zajmuje się zatwierdzaniem wniosków, a specjalnie wyznaczona (awansowana) do tego celu osoba.

Gog dziękuję za informację-a wiesz może jak jest ze szkołą? Bo słyszałam, że ciężko jest się do niej dostać, bo na 1 miejsce, chętnych jest 3 czy to prawda? Jeżeli nawet uda się zapisć do takiej szkoły, to czy istnieje taka możliwość, że w przeciągu 5 miesięcy można ją skończyć i wyjść na wolność, po wcześniejszej wokandzie? Botkie słuchy też mnie doszły, jrdnak chciałabym wiedzieć, czy to prawda?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie wiem jak jest z miejscami w szkole. Mój mąż nie miał problemu, żeby ją zacząć i skończyć. Z tego co wiem raczej panuje tam zasada, że jak zaczynasz szkołę, to powinno się ją skończyć (na wokandę możesz liczyć najwcześniej PO ukończeniu szkoły). Może są wyjątki, ale szkoła te sprawy raczej blokuje.

Powrót