zk Wołów

• Autor wątku Autor wątku magdax2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mój mąż ma do wyboru po zakończeniu terapii niedługo już 3 ZK są to zk wołów zk strzelce opolskie i zk Wronki ba pewno wybierzemy jako najbardziej optymalny wołów:)

witam wszystkich odwiedzających ten wątek:D
na temat ZK w Wołowie to można powiedzieć tyle...(z doświadczenia)
duży zakład, listy dochodzą zawsze(polecone priorytetowe)dużo można w nich przeróżnych głupotek wysyłać, nie ma problemu
paczki spoko, bez problemów.
widzenia...hmmm nie mam doświadczenia z innymi ZK ale chyba nie jest najgorzej. sala taka jak świetlica, kantyna w której teraz(po zmianie przepisów od nowego roku) nie można robić zakupów, oprócz tego co może być spożyte na widzeniu(poczęstunek) - nie zjedzone produkty zabiera odwiedzający. Automat do kawki i herbatki znajduje się na korytarzu. Widzenia rodzinne jak najbardziej możliwe:) spotkania z wychowawcą także możliwe:) możliwość pracy w zakładzie wchodzącym w kompleks wraz z ZK(jakiś zakład związany z kablami...okablowaniem, ciężko stwierdzić, hehe) w Wołowie można także rozpocząć/kontynuować naukę...
z telefonami jest beznadziejnie, co 3 dni na zamku, teoretycznie 5min. ale praktycznie to nawet i 3,5min...teraz podobno ma się coś zmienić, ale na razie nie jest to pewne więc się nie wypowiadam.
Strażnicy przeważnie to ludzie młodzi i nie sprawiający większych problemów...
to tyle...jeśli ktoś ma jakieś pytania to pytać

Witam ja mam pytanie co do widzen, czy jest mozliwosc o bezdozorowe widzenia? Jak wygladaja tam wokandy ? Czy sluzba wiezienna " pomaga" a nie "utrudnia" skazanemu odbywanie kary? Prosze od odpowiedz. Pozdrawiam oleska75

oleska75 napisał:
Witam ja mam pytanie co do widzen, czy jest mozliwosc o bezdozorowe widzenia?

Tak.

oleska75 napisał:
Jak wygladaja tam wokandy ?

Jak każde inne posiedzenie Sądu penitencjarnego.

oleska75 napisał:
Czy sluzba wiezienna " pomaga" a nie "utrudnia" skazanemu odbywanie kary? Prosze od odpowiedz. Pozdrawiam oleska75

Służba Więzienna "pomaga" oraz "utrudnia" skazanemu odbywanie kary w granicach przewidzianych przez prawo.

Dziękuje guest_user za odpowiedź ;) lecz chodziło mi inny rodzaj odpowiedzi ;) osób które miały do czynienia z tym ZK i będą w stanie opowiedzieć jak to wygląda z tej perspektywy.
Pytanie co dotyczące wokand... chodziło mi o to : Czy ten ZK zdecydowanie utrudnia wyjście skazanemu czy wręcz przeciwnie pomaga w jego resocjalizacji z czym idzie dobra opinia i szybsze wyjście z ZK.
Pozdrawiam

na myśli mam tylko jedno, podam przykład, jeśli więzień się stara... chce się uczyć, chce iść do pracy nie utrudnia pracy służbie więziennej, jak i również nie "dokucza" innym więźniom w odsiadywaniu kary ... to wydaje mi się że należy takiemu pomóc jeśli faktycznie wykazuje chęci pracy, nauki itp.

oleska75 napisał:
Pytanie co dotyczące wokand... chodziło mi o to : Czy ten ZK zdecydowanie utrudnia wyjście skazanemu czy wręcz przeciwnie pomaga w jego resocjalizacji z czym idzie dobra opinia i szybsze wyjście z ZK.

Dobra opinia nie wystarczy do udzielenia skazanemu warunkowego przedterminowego zwolnienia.

guest_user - wiem, ale chciałam bardziej "rozjaśnić" moje pytanie, bo nie uzyskałam na nie odpowiedzi, widocznie zbyt "płytko" je ujęłam, dlatego poszerzyłam je o słowa które mogłyby pomóc.

oleska75 napisał:
guest_user - wiem, ale chciałam bardziej "rozjaśnić" moje pytanie, bo nie uzyskałam na nie odpowiedzi, widocznie zbyt "płytko" je ujęłam, dlatego poszerzyłam je o słowa które mogłyby pomóc.

Może inaczej... To zależy jak interpretujesz słowo "utrudniać", gdyż utrudnianie życia (w mojej ocenie) to też element resocjalizowania skazanego.

Jak by nie patrzeć, Sąd przy rozpoznawaniu wniosku ocenia prognozę, czy skazany po opuszczeniu zakładu karnego nie popełni więcej przestępstwa - między innymi to, czy w sytuacjach dla niego "krytycznych" znów nie wybierze "łatwiejszej, przestępczej drogi"... rozumiesz?

Ostatnia edycja:
guest_user- rozumiem.
Jeśli mogę jeszcze dodać swoje zdanie na ten temat to uważam iż "utrudnianie" nie powinno iść w parze z resocjalizacją... wtedy ukazują się efekty uboczne i niechciane... "że tak to ujmę- na złość/na przekór wszystkim".
Już nie będę ciągnęła tego tematu dalej, kto co uważa za "utrudnianie" czy też "ułatwianie" osadzonemu, bo to nie jest temat tego wątku.
Gdyby jednak ktoś miał świeże informacje dotyczące ZK Wołów to proszę o informację ;)
Pozdrawiam

Witam mam pytanie jak wygladaja na dzien dzisiejszy warunki w tym zk ,ile razy osadzony moze dzwonic i jak dlugo i jakie sa widzenia.?

Witam serdecznie Jeżeli pisze nie w tym miejscu to bardzo przepraszam ma może któraś z was męża... narzeczonego... Bądź chłopaka właśnie w tym zakładzie karnym w Wołowie bo mam parę pytań zapraszam na priv

Witam chciałam zapytać ile trwa semestr nauki w więzieniu w Wołowie

Powrót