Zła data księgowania

• Autor wątku Autor wątku adag2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adag2007

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Co zrobić jeżeli przez pomyłkę zaksięgowałem w sierpniu fakture z września ?
. Czy złożyć korekty za sierpień i wrzesień VAT 7?
Dodam ,że miałem w tym okresie nadwyżke podatku naliczonego nad należnym.

A druga sprawa, to jak księgować Fakture za usługi telekomunikacyjne np. data wystawienia to 29.11.2007 a termin płatności to do 12.12.2007 ?
Księgowość prowadzę z programem komputerowym , i jeżeli wprowadze w nim date wystawienia 29.11 , a miesiąc księgowy podam grudzień , to po obliczeniu deklaracji Vat 7 i tak wrzuca tą fakture na listopad .

Jeszcze jedno pytanko:
Czy musze robić wydruki każdego wykonanego przelewu ( do ZUS , do skarbówki , operator telefonii kom. itd. ) i je przechowywać ,gdyż słyszałem ,że należy posiadać dowód zapłaty ?

1. Czy ja śnię :?: :D Zaksięgował Pan fakturę, której fizycznie jeszcze nie było?
To oznacza tylko jedno - nieprawidłowe prowadzenie rejestrów VAT.
Korekta jest niezbędna, tylko nie wiem jak Pan wytłumaczy taką nieprawidłowość Naczelnikowi US, a wyjaśnienie do korekty musi być złożone na piśmie.
2. Zamiast tłumaczyć, odsyłam do lektury ustaw. Natomiast radzę prowadzenie ksiąg powierzyć fachowcowi.
Proszę pamiętać, że program komputerowy to jest tylko ułatwienie, to jest 'maszyna' która nie myśli, aby się nim posługiwać, to trzeba znać obowiązujące przepisy. Inaczej narobi się takiego bałaganu, że trudno będzie to wszystko 'naprawić'. Proszę mi uwierzyć, że te 'poprawiane' drożej będzie Pana kosztowało, niż suma miesięcznych opłat za prowadzenie ksiąg przez fachowca.

Powrót