Złączenie kar w ZK

• Autor wątku Autor wątku dariak_85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dariak_85

dariak_85

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Hello,
Piszę z zapytaniem o złączenie kar w ZK.
Wiem, że temat był już wcześniej poruszany, ale nie znalazłam żadnych użytecznych informacji, a podany link jest już nieaktywny.
Może teraz mi pomożecie bo Wasza wiedza cały czas się pogłębia :).
M. był skazany w 2001 na 12 miesięcy - 8 był na śledczym, a 4 dostał w zawiasach. Później w 2002 znów był skazany i to na 99% z tego samego artykułu (upewnię się jak dziś zadzwoni) - 8 miesięcy był na śledczym, a 13 dostał do odsiedzenia.
Minęło 7 lat i okazało się, że go szukają, więc mi go zabrali :(. Pierwsze zawiasy odwiesili.
Chcemy pisać o złączenie kary, ale nie wiemy jak się do tego zabrać i mój M. poprosił bym się rozeznała w temacie.
Sprawy są w jednym Sądzie, ale w dwóch różnych wydziałach.
1. Czy pismo kierujemy do sekcji wykonawczej?
2. Czy piszemy do obu wydziałów, czy tylko do ostatniego?
3. Czy M. wysyła to przez ZK czy sam jako zwykły listy?
4. Czy odbywa się posiedzenie Sądu w tej sprawie (tak jakby rozprawa)?
5. Czy M. będzie na nią "zaproszony"?
6. Jak to uzasadnić?
7. Czy długo to trwa?
8. Wiem, że nie jesteście wróżkami, ale czy szanse nie są większe gdy kara jest z tego samego artykułu?

Jeżeli wiecie jeszcze coś o co nie zapytałam to piszcie - bardzo mi zależy na odpowiedzi i to szybkiej bo chciałabym mu we wtorek zanieść pismo by podpisał i wysłał...

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
dariak_85 napisał:
Hello,
Piszę z zapytaniem o złączenie kar w ZK.
Wiem, że temat był już wcześniej poruszany, ale nie znalazłam żadnych użytecznych informacji, a podany link jest już nieaktywny.
Może teraz mi pomożecie bo Wasza wiedza cały czas się pogłębia :).
M. był skazany w 2001 na 12 miesięcy - 8 był na śledczym, a 4 dostał w zawiasach. Później w 2002 znów był skazany i to na 99% z tego samego artykułu (upewnię się jak dziś zadzwoni) - 8 miesięcy był na śledczym, a 13 dostał do odsiedzenia.
Minęło 7 lat i okazało się, że go szukają, więc mi go zabrali :(. Pierwsze zawiasy odwiesili.
Chcemy pisać o złączenie kary, ale nie wiemy jak się do tego zabrać i mój M. poprosił bym się rozeznała w temacie.
Sprawy są w jednym Sądzie, ale w dwóch różnych wydziałach.
1. Czy pismo kierujemy do sekcji wykonawczej?
2. Czy piszemy do obu wydziałów, czy tylko do ostatniego?
3. Czy M. wysyła to przez ZK czy sam jako zwykły listy?
4. Czy odbywa się posiedzenie Sądu w tej sprawie (tak jakby rozprawa)?
5. Czy M. będzie na nią "zaproszony"?
6. Jak to uzasadnić?
7. Czy długo to trwa?
8. Wiem, że nie jesteście wróżkami, ale czy szanse nie są większe gdy kara jest z tego samego artykułu?

Jeżeli wiecie jeszcze coś o co nie zapytałam to piszcie - bardzo mi zależy na odpowiedzi i to szybkiej bo chciałabym mu we wtorek zanieść pismo by podpisał i wysłał...

Pozdrawiam
Jeżeli przestępstwa do obydwu wyroków były już popełnione zanim zapadł pierwszy wyrok z 2001r to wyroki będzie można połączyć. Jeżeli jest inaczej to nie ma sensu ubiegać się o wyrok łączny bo Sąd i tak wniosek odrzuci.

No niestety nie były... Nie pocieszyłeś mnie :rolleyes:... Czyli jak wyszedł i po niecałym pół roku znów zrobił to samo to nie złączą?
Jeżeli tak to przy warunkowym stara się dwa razy oddzielnie? Tak to rozumiem...

dariak_85 napisał:
No niestety nie były... Nie pocieszyłeś mnie :rolleyes:... Czyli jak wyszedł i po niecałym pół roku znów zrobił to samo to nie złączą?
Jeżeli tak to przy warunkowym stara się dwa razy oddzielnie? Tak to rozumiem...

Niestety nie połączą. Jeśli chodzi o warunkowe to źle interpretujesz. Obliczenie terminu robi się z matematycznej sumy kar i staje się na jedną wokandę. Podejrzewam, że On z pierwszego wyroku otrzymał już raz warunkowe zwolnienie. Napisałaś że był aresztowany 8 m-cy a 4 w w zawieszeniu. Takiej praktyki nie znam. Wg mnie Myślę że te 4 to było warunkowe zwolnienie. Proponuję, żebyś ustaliła stan faktyczny i dopiero powróciła tutaj z pytaniami, bo teraz to jest zgadywanka.

Recedes napisał:
Niestety nie połączą. Jeśli chodzi o warunkowe to źle interpretujesz. Obliczenie terminu robi się z matematycznej sumy kar i staje się na jedną wokandę. Podejrzewam, że On z pierwszego wyroku otrzymał już raz warunkowe zwolnienie. Napisałaś że był aresztowany 8 m-cy a 4 w w zawieszeniu. Takiej praktyki nie znam. Wg mnie Myślę że te 4 to było warunkowe zwolnienie. Proponuję, żebyś ustaliła stan faktyczny i dopiero powróciła tutaj z pytaniami, bo teraz to jest zgadywanka.

Źle się wyraziłam: Przy pierwszej sprawie dostał wyrok 12 miesięcy z czego 8 siedział na AŚ, a pozostałe 4 miał zawieszone, czyli wyszedł ze sprawy i nie musiał tam wracać :) Dostał kuratora, z którym widział się kilka razy i tyle.
Później zrobił to samo i tu już nie poszło tak gładko bo ze sprawy wyszedł tylko na dwa tygodnie - na uprawomocnienie się wyroku i miał dostać sentencję wyroku pocztą wraz z "biletem" do któregoś ZK - pismo nigdy nie przyszło (do tej pory) mimo, że lata minęły.
Pod koniec roku 2008 szukała go Policja w poprzednim miejscu zamieszkania, ale nie znalazła bo się przeprowadziliśmy.
Na 99% wtedy został za nim puszczony list gończy i przy kontroli w lutym go zatrzymali. Nie poinformowaliśmy Sądu o zmianie miejsca zamieszkania. Tak nam powiedziała Policja.
Dla nas obojga nie jest to końca jasne, bo powinni go szukać od 2002 roku - bo nigdzie się nie stawił odsiedzieć, lub też mu jakoś zawiesili jednak ten drugi wyrok czo jest równie nieprawdopodobne...
Okazało się, że ma do odsiedzenia nie tylko ten wyrok z 2002, ale również, że został mu odwieszony ten z 2001.
Wcześniej go na pewno nie szukali (no może na 99%) bo przekraczał granice państwa i był kontrolowany, zaliczał w Polsce kontrole drogowe z wrzucaniem na "bęben" i nigdy nic nie wyszło...

Jeżeli nadal coś tu pomieszane z mojej strony to przepraszam, ale liczę, że teraz się dogadamy :)
Durne pytanie, ale muszę: Czy wyrok w "zawiasach" to to samo co warunkowe zwolnienie?

wyrok w zawiasach to nie to samo co warunkowe zwolnienie. zawiasy to okres próby na ileś lat i nie idzie się siedzieć a warunkowe dostaje ktoś kto już siedzi

malutka26 napisał:
wyrok w zawiasach to nie to samo co warunkowe zwolnienie. zawiasy to okres próby na ileś lat i nie idzie się siedzieć a warunkowe dostaje ktoś kto już siedzi

Mam taką samą definicję i tak mi się wydaje, że jest...

dariak_85 napisał:
Mam taką samą definicję i tak mi się wydaje, że jest...
Skoro wykonanie pozostałej części pierwszego wyroku ( 4 m-ce) zostało warunkowo zawieszone to jego sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda następująco: ma do odbycia wyrok nr 1 -1 rok + wyrok nr2-? . Na poczet tych kar ma zaliczone okresy tymczasowego aresztowania. Zaliczenie aresztów polega na tym że odejmuje się te okresy od sumy kar.

Powrót