złamanie praw o ochronie danych osobowych???

• Autor wątku Autor wątku k-88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k-88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie czy bank ma prawo udzielić informacji na temat spłaty mojego kredytu osobom trzecim ,tj. rodzicom?? Pragnę dodać,że jestem osobą pełnoletnią, rodzice nie są moimi żyrantami.

Kwestia czy to zrobił bank np. na piśmie czy pani z banku, która zna rodziców

Pan lub Pani z banku podczas rozmowy telefonicznej

Zasadniczo nie ma prawa ujawniać. Tylko, że jest tu pewna kwestia która jest dość sprzeczna: bo z jednej strony mamy ochronę danych a z drugiej domniemanie dobrej woli. A to jest nie tylko w prawie, ale także w naszej psychice. Wiesz, wolałabym, żeby mojej mamie ktoś ujawnił informację o której nie chciałabym ją informować niż gdyby mnie urzędnik przez telefon nie poinformował o bardzo istotnej kwestii. a tak się zdarzyło. Przebywając poza mieszkaniem dzwoniłam do zakładu energetycznego, aby podał kwotę jaka się należy obecnie do zapłaty bo mnie tam nie ma, nie znam wysokości rachunku a chcę zapłacić. Mimo podania wszystkich danych odmówiono mi udzielenia informacji, a potem wkrótce po przyjeździe pozbawiono mnie prądu na pół roku, ponieważ odinstalowano licznik.
Dlatego rygorystyczne przestrzegania JAKIEJKOLWIEK ustawy czasem niestety przeczy jej celowi i to trzeba mieć na względzie.
Faszystowskie rozumienie prawa to nie to o co chodzi. Po prostu idź do tego banku i powiedz tej pani, że absolutnie sobie nie życzysz ujawniania jakichkolwiek danych na swój temat. Zrób to przy wszystkich klientach. Po prostu postąpiła głupio, ale po ludzku.

Powrót