Złamanie prawa przez TP a moje prawa

• Autor wątku Autor wątku Martion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Nie znalazłem tutaj tego tematu, więc zakładam ten.

Cała sprawa wiąże się z serwisem e2012.org będącym podserwisem TP S.A.
Ludzie którzy chcieli wyrazić swoje poparcie dla organizacji UEFA Euro 2012 w Polsce mogli to zrobić klikając w link umieszczony w wysłanym do nich mailu. Później osoby te otrzymywały najnowsze wiadomości odnośnie serwisu.

14 sierpnia serwis poinformował użytkowników o zawieszeniu działalności i prawdopodobnie nieumyślnie jawnie w każdym mailu umieścił listę adresową (w polu adresowym <do:...> wiadomości), którą otrzymał każdy, który się na niej znalazł.

Reasumując TP S.A. dopuściła się tutaj udostępnienia danych osobowych osobom trzecim bez zezwolenia - jest więc przypuszczenie popełnienia przestępstwa (art. 51, ustawa o ochronie danych osobowych).

Na efekty tego nie trzeba było długo czekać. Już teraz moja skrzynka odbiorcza zapchana jest wszelkiej maści spamem począwszy od dj'ów proszących o pomoc w zakupie sprzętu po matkę chorą na raka nie mającą pieniędzy. Dla spamerów taka lista to prawdziwa gratka.

I stąd moje pytanie - jakie mam prawa i czy ew. wytoczenie procesu TP S.A. miałoby sens?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Niektóre fragmenty opisu złamanie przez TP S.A. prawa zostały zaczerpnięte z forum http://przeciwudostepnianiudanych.ok1.pl .

Mam dokładnie tą samą sytuacje! mimo dość dobrej ochrony przed spamem ( gmail.com ) mimo wszystko jakies bzdury przełażą..

Tak mnie zastanawia czy adres email ma coś wspolnego z danymi osobowymi wg. w/w ustawy. Po lekturze art. 6 wnioskowałbym, że nie, ale jeśli zobaczymy ustawęz dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną art. 18 ust 1 pkt 6 to widać wyraźnie że adresy elektroniczne usługobiorcy mieszczą się w tym terminie.

To takie moje przemyślenia :P

Czy jest sens? Sami musicie sobie na to odpowiedzieć - z takimi dużymi koncernami nie bedzie łatwo i bez pomocy prawnika na sali się nie obejdzie.

Powrót