Złamanie regulaminu

• Autor wątku Autor wątku Archeus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Archeus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam pytanie. Na forum, które należy do jakiejś sp. z o o (podmiotu prawnego). Po moim wpisie zostało zawieszone mi konto. Wpis nie narusza żadnych postanowień regulaminu. Po zapytaniu się, który punkt regulaminu naruszył wpis zostałem skierowany do faq (którego nie ma przy rejestracji i nie ma podlinkowania) i brzmi następująco.

"Administratorzy i moderatorzy mogą podjąć działania także wobec innych zachowań destabilizujących społeczność lub naruszających interesy użytkowników"

Mój wpis nie naruszał interesów użytkowników ani w mojej opinii nie był zachowaniem destabilizującym społeczność.

Pytanie pierwsze czy moderator ma prawo, działać na podstawie wpisu który nie jest w regulaminie?

Czy sam wpis może być wiążący jako, że od "widzi mi się" moderatora zależy co uzna za zgodne a co nie za zgodne, więc skąd druga strona ma to wiedzieć?

Rozumiem, że UOKIK byłby podmiot w ostateczności, który zajmuje się takimi sprawami?

Właściciel forum może blokować kogo chce, kiedy chce i za co chce. Nie jesteś żadnym konsumentem, tak wie UOKiK nic to nie zdziała

Podczas rejestracji jest przedstawiony regulamin, świadczenia usługi (nieodpłatnej) korzystania z forum. Czyli rozumiem, że analogicznie jak ktoś ma darmową skrzynkę pocztową, to też mogliby ją zablokować w dowolnym momencie, bez powodu (lub podając dowolny bez żadnych konsekwencji)?

Jeżeli źle rozumiem to proszę napisać bo nie znam się

w KC jest:

„Za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą z przedsiębiorcą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową.”

Ja jestem osobą fizyczną, korzystam z usługi przedsiębiorcy (prywatnie) i jestem związany umową w formie regulaminu przy korzystaniu z usługi ? (właściciel forum jest firmą/przedsiębiorcą)

Ostatnia edycja:
Tak, darmowa skrzynkę mogą ci zablokować i usunąć w każdej chwili.

Dobra a mam jeszcze drugie pytanie. Czy jeżeli zgodnie z regulaminem mam

Że prawa autorskie elementów portalu należą do tej firmy, za wyjątkiem treści pochodzących od i rozpowszechnianych przez użytkowników Portalu.

Czyli jestem autorem wszystkich moich wpisów z prawami autorskimi. Jako, że dostęp został mi zablokowany, nie mogę ich edytować.

Czy mam prawo w takim wypadku, zażądać od Portalu aby usunął wszystkie zamieszczone przeze mnie treści lub dał mi samemu taką możliwość jeżeli wymagałoby to nadmiernej pracy?

Powrót