źle postawiona kabina prysznicowa jak odzyskać pieniądze

• Autor wątku Autor wątku duck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

duck

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam!
Mam poważny problem.
Zakupiłam kabinę prysznicową z hydronasażem. Zleciłam postawienie Panu, który sam się tego podjął remontując mi mieszkanie. Rozmawialiśmy o tym wcześniej, czy potrafi taką kabinę poistawić.
Kabinę postawił źle, ponieważ stoi krzywo, nie domykają się drzwi i jest wyciek wody.
Pan na zwrócenie uwagi i prośbę o poprawę zarządał ponownej zapłaty. Odmówiłam.
Fachowiec trzasnął drzwiami i tyle go widziałam.
Zleciłam serwisowi, który zajmuje się montażem kabin poprawienie tego, ale każdy odmawia wystawienia dokumentu mówiącego o tym, że kabina została zamontowana nie zgodnie z instrukcją.
Wszystkie serwisy boją się sprawy w Sądzie. Nadmieniam, że fachowiec odmówił zwrotu pieniędzy.
Jak zatem przedstawić dowód w Sądzie?
Nie mogę czekać miesiącami na rozprawę, ponieważ muszę jednak korzystać z tej kabiny niedługo.
Pieniędzy polubownie nie odzyskam. Fachowieć, który wykonywał usługę posiada działalność prywatną z zakresu usług ogólnobudowlanych oraz montażu kabin, wanien itp.
Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Jak zatem przedstawić dowód w Sądzie?
Jeśli masz już poprawioną kabinę bez dokumentacji to sam pozbawiłeś się dowodu. No chyba, że jeszcze tego nie poprawiłeś to jest szansa, żeby pana fachmana wezwać do poprawienia dzieła.

Kabina stoi nie naruszona. Fachowiec odmówił poprawy. Wyszedł z mieszkania. Nie odbiera telefonu. Zresztą sam stwierdził wcześniej, że nie będzie tego poprawiał.

Zatem wyślij odstąpienie od umowy z powodu wad dzieła na podstawie art 638 KC w związku z 556 KC i 560 KC.

Powrót