Źle przeprowadzona naprawa laptopa

• Autor wątku Autor wątku Mich4u
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mich4u

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam forumowiczów
Mam taki problem, że wysłałem laptopa na naprawę gwarancyjną. Naprawa dotyczyła gniazda słuchawkowego. Po powrocie laptopa gniazdo zostało naprawione. Tak się złożyło, że laptop od momentu sprawdzenia czy naprawa gniazda zakończyła się sukcesem - została wymieniona płyta główna - był używany głównie do pisania pracy magisterskiej, tj. word, excel i Internet. Po 4 miesiącach od naprawy uruchomiłem na laptopie grę i okazało się, że po ekranie zaczęły skakać tzw. artefakty i gra się wiesza. Inna w ogóle wiesza się od razu. Po tych 4 miesiącach okazało się, że wymiana została przeprowadzona nieprawidłowo i laptop w zasadzie przestał spełniać główną funkcję (laptop gamingowy). Karta graficzna w laptopach jest wlutowana na stałe zatem zamontowana została wadliwa płyta główna.
Serwis poinformował mnie, że miałem 2 miesiące na reklamację naprawy. Nie znalazłem jednak takiej informacji w ich regulaminie. Jedyna wzmianka jest, że nieuregulowane sprawy będą rozpatrzone na podstawie Prawa cywilnego (mniej więcej). A jeśli chodzi o Prawo cywilne to mam problem z dopasowaniem przepisów do tego przypadku. Nie widzę też w nim wskazanego przez nich okresu 2 miesięcy.
Bardzo proszę o jakieś ukierunkowanie gdzie szukać rozwiązania problemu.

Ostatnia edycja:
1. Warunków gwarancji szukaj w karcie / oświadczeniu gwarancyjnym.
2. Rozważ rękojmię u sprzedawcy zamiast gwarancji.

Powrót