Złe skierowanie do lekarza specjalisty.

• Autor wątku Autor wątku Ghoustaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ghoustaaa

Użytkownik
Odpowiedzi
137
Witam. Od kilku lat zmagam się z bólami stawów i drętwieniem palców rąk. Lekarz rodzinny nie wiedział do jakiego lekarza specjalisty ma mnie skierować? Jak wygląda to prawnie? Czytałem, że mogę złożyć zażalenie, ale chciałbym dowiedzieć się jak wygląda to z prawnego punktu widzenia? W końcu dał mi skierowanie, ale okazało się, że dał do nieodpowiedniego lekarza specjalisty. Co mogę z tym fantem zrobić?

W praktyce pewnie nic. Możesz napisać do Rzecznika praw pacjenta, ewentualnie NFZ. Możesz też złożyć skargę do Izby lekarskiej ale to nic nie da jak nie wykażesz ewidentnego zaniedbania czy błędu. Najlepiej zmień lekarza. Jak widzisz zaniedbania i możesz udowodnić to masz drogę pozwu cywilnego, ale szans nie widzę póki co, na podstawie twojego opisu.

OK, czyli tak jak myślałem, lekarze są jak zwykle bezkarni.

Ghoustaaa napisał:
OK, czyli tak jak myślałem, lekarze są jak zwykle bezkarni.
A gdzie to przeczytałeś?
Jeśli udowodnisz winę np. celowe zaniedbanie lub błąd w sztuce to będą konsekwencje.
Chciałbyś karać bez dowodów?

PanGonzo napisał:
A gdzie to przeczytałeś?
Jeśli udowodnisz winę np. celowe zaniedbanie lub błąd w sztuce to będą konsekwencje.
Chciałbyś karać bez dowodów?

Nie chciałbym karać tylko jeżeli lekarz, który nie wie gdzie odesłać do jakiego lekarza specjalisty, to żaden lekarz. Wypisując skierowanie do złego lekarza specjalisty, to strata czasu, (a wiadomo, kto na tym cierpi).
Koniec końców, proszę o zamknięcie tematu.

Powrót