Złe warunki na stażu

• Autor wątku Autor wątku BlackLady92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BlackLady92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Od 1,5 miesiąca odbywam staż w administracji biurowej jednak nie o taki staż mi chodziło, moim jedynym obowiązkiem jest archiwizacja dokumentów gdzie jedynym miejscem by odpocząć i usiąść jest karton, w planie stażu mam zapisane archiwizacje ale też inne prace czego niestety nie wykonuje. Mam torbiel w kolanie i ciągle wchodzenie i schodzenie z drabiny jest dla mnie męczące i bolesne. Czy mogłabym złożyć pismo przerywające staż z winy pracodawcy?

pdanielak napisał:
Jaka to wina pracodawcy ?

Po prostu chciałabym się czegoś uczyć a kiedy np zaproponuje że zrobię pocztę to nie nie, ma Pani swoje zajęcie. Czuję że jest to marnowanie czasu gdyż przez 6 miesięcy robić jedynie archiwizacje można oszaleć. Najgorsze jest brak miejsca by mawet chwile odpocząć. Mam jeden dzień gdzie pracuje 9h co mnie powoli wykańcza

BlackLady92 napisał:
Po prostu chciałabym się czegoś uczyć a kiedy np zaproponuje że zrobię pocztę to nie nie, ma Pani swoje zajęcie. Czuję że jest to marnowanie czasu gdyż przez 6 miesięcy robić jedynie archiwizacje można oszaleć. Najgorsze jest brak miejsca by mawet chwile odpocząć. Mam jeden dzień gdzie pracuje 9h co mnie powoli wykańcza

W większości przypadków staże tak wyglądają. Stażyści wykonują podstawowe czynności, których nie chcą robić etatowi pracownicy. Jednocześnie zazwyczaj wprowadza się stażystów jedynie w absolutne minimum tajników pracy, bo wszyscy wychodzą z założenia, że nie ma sensu uczyć kogoś wszystkiego jak ta osoba za kilka miesięcy i tak odejdzie. Więc gdzie nie pójdziesz będzie tak samo.

Skoro rozmowa z organizatorem stażu nie pomogła następnym krokiem jest poinformowanie Urzędu Pracy o swoich problemach.

Urząd powinien zobligować organizatora do wypełniania warunków zawartych w tzw planie stażu.
Po 2 czas pracy stażysty nie może przekraczać 8 godz/dzień, 40 godz/tydz.

Wszystkie uwagi należy zawrzeć na piśmie do Urzędu Pracy. Podjęcie samemu decyzji o przerwaniu stażu jest równoznaczne z przerwaniem stażu z winy stażysty.

Do Urzędu Pracy warto przedstawić zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia i przeciwskazaniach. Moja kuzynka kiedyś tak też zakończyła staż bez konsekwencji. Dostała staż do spożywczaka po czym okazało się że jest to praca nie na jej kręgosłup.

Pamiętaj, że stażysta musi być dopuszczony do pracy przez lekarza medycyny pracy.

Z dopuszczeniem przez lekarzy medycyny pracy często jest tak że jak widzi i słyszy to już się nadaje mało kto im się szczegółowo zwierza. Kuzynka z tego pamiętam dostała zwolnienie od neurologa po czym zgłosiła do Urzędu, że ze względów zdrowotnych nie będzie w stanie u tego pracodawcy kontynuować stażu...Oczywiście wszystkie inne nieprawidłowości w realizowaniu planu stażu też należy zgłosić.

Potwierdzam, że wszystkie nieprawidłowości należy zgłaszać PUP i to jest organ właściwy do rozstrzygnięcia sprawy czy staż jest celowy czy nie, czy są podstawy, żeby go przerwać czy nie i czy organizator przestrzega czy narusza zasady jego organizacji.
BlackLady92
Kobieta.gif
, na pewno praca w ten dzień kiedy pracuje Pani 9h/dziennie stanowi naruszenie prawa w zakresie organizacji stażu.

Co się zaś tyczy zdolności czy niezdolności do pracy to wyłącznie lekarz medycyny pracy może orzekać w tej kwestii. Specjalista może owszem postawić diagnozę, ale z nią należy się udać do lekarza medycyny pracy, który ostatecznie orzekanie czy są przeciwwskazania do pracy czy nie. Zatem w sytuacji przerwania stażu opinia innego specjalisty niż lmp nie jest wiążąca.

Proszę nie zapomnieć o tej drabinie😌
Bo zapewne wysyłając na badania nie było w skierowaniu o tym wspomniane.

Powrót