Źle wykonana usługa remont dachu

• Autor wątku Autor wątku Szymonweg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szymonweg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam wszystkich
Dziś miałem spotkanie z wykonawcą u rzecznika praw konsumenta
Sprawa dotyczy wykonanej usługi, która ujawniła wiele błędów wykonawczych dość istotnych.
Rzecznik praw konsumenta napisał list w moim imieniu o wyjaśnienie sprawy do wykonawcy
Zarządził spotkanie na którym każdy z stron przedstawił swoje racje ja miałem dodatkowo udokumentowane błędy wykonawcze fotografami.
Rzecznik kazał określić się co do żądanej kwoty, którą chciałbym uzyskać od wykonawcy za popełnione błędy, ale nie byłem w stanie na ten moment się określić, bo jeszcze nie dostałem wyceny naprawy dachu( również nie chciałem podać kwoty zbyt wysokiej jak i niskiej) . Rzecznik wypisał pismo i zakończył sprawę.
Powiedział, że mamy się dogadać albo iść do sądu.
Co robić w takiej sytuacji, bo mam wrażenie, że ten rzecznik olał sprawę oczekiwałem większego wsparcia bądź pomocy w sytuacji gdzie jestem poszkodowany.
Udać się do prawnika ?
Poczekać na wycenę naprawy i przedstawić to wykonawcy ?
Szczerze jestem pierwszy w takiej sytuacji.
Tu nie chodzi o pieniądze, ale wzywałem firmę 4x razy na poprawki mieli tylko sumiennie wykonać pracę, a mam jedynie jeden wielki problem.

Posiadam wiele zdjęć oraz nagrania video.
Faktury na zakupiony towar oraz wykonana usługę.
Opinie, ale to jest od osoby zajmującej się prowadzeniem kanału z filmami instruktażowymi i pokazywanie jak prawidłowo wykonywać pracę.

Rzecznik konsumentów nie poprowadzi Panu sprawy. Ich rola ogranicza się do tego, co już zrobił. Dalsze działanie zależy od szeregu okoliczności, w tym od wybranej podstawy prawnej działań - czy rękojmia, czy 471 k.c. Są inne roszczenia w ramach tych dwóch reżimów prawnych. Więc sugerowałbym skorzystać z pomocy prawnika.

Jutro mam spotkanie z prawnikiem.
Na dzień dzisiejszy również uzyskałem wycenę naprawy dachu na 14.5 tysiąca złotych...
Jutro się postaram dowiedzieć jak dalej postępować w tej sytuacji mam nadzieję.

Na tę chwilę zostało wysłane pismo z wyceną naprawy dachu i żądaniem zwrotu tej kwoty ze względu na brak naprawy zgłaszanych wad
Co równoznaczny się z odstąpieniem dalszych roszczeń reklamacyjnych.

Moje pytanie, czy jak reklamację były zgłaszane SMS bądź telefonicznie należy to zrobić również pisemnie ?
Na ostatnią reklamacje nie dojechali woda zacieka dalej na gzyms a papa dalej nie jest prawidłowo zgrzana co może powodować jakieś negatywne skutki.
Wykonałem
*Ok 5 zgłoszeń reklamacyjnych z czego na ostatnią panowie nie pojawili się
*Rzecznik praw konsumenta
* Pismo z wyceną naprawy dachu przez inną firmę
W sumie każdy co przyjeżdżał nie chciał wycenić naprawy tylko dach od nowa plus zerwanie tego co jest.

Jak dojdzie do rozprawy czego nie jestem zwolennikiem zainwestuje w pełnomocnika.

Również producent papy a dokładniej dział techniczny w skrócie powiedział, że materiał jest zniszczony a prace są wykonane niezgodnie z sztuka dekarska oraz zaleceniami producenta

Powrót