Zlecenia przez Internet (opłaty)

• Autor wątku Autor wątku oleczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oleczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam prośbę o pomoc w następującej sprawie.

Planujemy otworzyć witrynę Internetową zajmującą się zdalnym supportem.

Mówiąc zdalny support mam tu na myśli iż klient zgłasza jednorazowo iż chce abyśmy skonfigurowali mu serwer lub komputer:

Podaje nam swoje wymagania:
Apache 2.x
Fail2Ban
ISP-CP
(...)

A następnie zabieramy się do pracy, konfigurując jego maszynę według wskazówek.

Operacje wykonywalibyśmy zdalnie, poprzez SSH, na sprzęcie klienta (nie sprzedajemy niczego fizycznego, klient zwraca się do nas tylko z prośbą o fachową konfigurację).

Jestem osobą prywatną która nie posiada działalności gospodarczej.

Chciał bym się zapytać w jaki sposób uregulować taka usługę prawnie.

Czy jest jakieś rozwiązanie które w miarę łatwo pozwoli podejść do tego tematu ?

Będę wdzięczny za wszelkie słowa wyjaśniające tę kwestię.

Pozdrawiam
Olek

Witam, jak dla mnie byłaby to działalność gospodarcza w zakresie świadczenia usług. Zarejestrować DG.

Witam,

Problem w tym, że uśredniając wynik, to miesięcznie jej prowadzenie kosztuje ponad 2000 zł.
( obawiam się, że przerasta to możliwe dochody więc całe przedsięwzięcie staje się nierentowne)

Czy prawo nie przewiduję aby spisać z użytkownikiem umowy, w którym zleca on wykonanie danej usługi?
I w oparciu o nią naliczany by był normalny podatek ?

Ewentualnie jak kwestia wygląda w przypadku "premium sms", czy firma pośrednicząca opłaca i zajmuje się wszystkimi formalnościami, czy nie zwalnia mnie to z posiadania firmy ?

Pozdrawiam
Olek

umowy może Pan zawierać nawet ustne, są tak samo ważne, jak i pisemne czy zawierane na drodze elektronicznej. Ale, jeśli będzie Pan świadczył swoje usługi w sposób ciągły, to właśnie jest to DG.
Co do SMS-ów to zależy, na jakiej podstawie będzie Pan współpracował z firmą świadczącą dla Pan tą usługę. Są różne formy. Ale, w określonych przypadkach znowu może Pan mieć stały przychód z prowadzenia strony, czyli teoretycznie DG.
A ma Pan płatne reklamy na stronie?

Powrót