Zlecenie (grafika) - nie chcą zapłacić

• Autor wątku Autor wątku terry23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

terry23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Otrzymałem zlecenie na wykonanie grafiki komputerowej. Na wstępie nie umówiłem się ze zleceniodawcą na żadną konkretną sumę, nie spisaliśmy też umowy. Gdy projekt był prawie skończony, ustaliliśmy kwotę. Po wszystkich poprawkach zleceniodawca uznał, że kwota jest za wysoka. Doszliśmy ostatecznie do porozumienia, jednak od miesiąca nie mogę się z nim skontaktować - wygląda na to, że nie chce zapłacić nawet zmniejszonej sumy.

Nie mam z nim żadnej umowy, ale jest cała dokumentacja w postaci e-maili. Nie jest to też praca na czarno, ponieważ w mailach była mowa o fakturze, kwotach brutto itd.
Wysłałem mu wyłącznie pliki .jpg, bez .psd, w których można przejrzeć proces powstawania.
Suma jest nieznaczna, więc nie chciałbym się bawić w procesy. Po prostu dla zasady, żeby nie psuć grafikom rynku, uważam, że takich spraw nie powinno się odpuszczać.

Dlatego kieruję do Was pytania:
- Jaki przepis mogę mu przedstawić, żeby wiedział, co mu grozi za przetrzymywanie plików bez mojej zgody i niewywiązanie się z umowy (ustna - przez telefon i mailowa się liczy?)?
- Projekt przeznaczony jest do druku. Co mu grozi, jeśli to wydrukuje i wykorzysta w celach komercyjnych?

Z góry przepraszam jeśli taki problem był już poruszany. Trudno to nazwać w słowach kluczowych, więc wyszukiwarka nic pokrewnego nie znalazła.

Jeśli wydrukuje i użyje w celach komercyjnych - tak jak twierdzisz - to dopiero wtedy będziesz mógł go oskarżyć, że nie wyraziłeś na takie wykorzystanie zgody.

Jak to? A jeśli nie zrobi z tym nic, będzie to oznaczało, że mój stracony czas, praca oraz umowa (ustna i nieformalna w mailach) nie mają znaczenia? Przecież dla mnie fakt, czy on to wykorzysta czy nie, nie ma specjalnego znaczenia. I tak jest to projekt indywidualny, robiony specjalnie dla niego, więc nie przyda mi się nigdzie indziej. Myślałem że tak oczywiste niedotrzymanie umowy z jego strony też ma jakiś paragraf, który mógłbym mu przywołać.

Wystaw fakturę/rachunek, wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jak nie zapłaci - wezwanie do zapłaty. Później - do sądu (z całym archiwum).
Możesz razem z fakturą wysłać formalną umowę [o dzieło] (chyba wiesz, jaki ma byc tekst) - podpisaną przez ciebie (2 egz.), by podpisał i odesłał ci drugi.

Podepnę się pod temat, aby nie tworzyć nowego.

Mój przypadek jest następujący.

Otrzymałem zlecenie wykonania strony internetowej , oraz dodatkowych rekalm w postaci wizytówek i banera.
Projekt strony tworzyłem na swoim serwerze, nanosząc na bieżąco poprawki wskazywane przez zleceniodawcę.

Kwotę wynagrodzenia ustaliliśmy wcześniej. Ponieważ po tym zleceniu miałem wykonywać kolejne dla tej samej osoby, ustaliliśmy że na razie nie będę wystawiał fv , dopiero po zakończeniu wszystkich prac wystawię jedna zbiorczą. Umówiliśmy się natomiast na wpłatę na konto firmowe ustalonej kwoty w formie zaliczki.

Zleceniodawca stwierdził że wysłał przelew, a ja naiwnie przeniosłem cały serwis na jego serwer wirtualny. Dodatkowo wysłałem także ustalone pliki do druku : wizytówka+baner. Dodatkowo opracowałem projekt logotypu.

Po dwóch dniach jako że przelew obiecany nie doszedł , próbowałem dodzwonić się do Klienta. Udało mi się następnego dnia. Stwierdził że przelew wysłał, ale następnego dnia dostał zwrot ! ( dziwne )

W poniedziałek miał wysłać ponownie. Dziś mamy środę, pieniądze powinny dojść. Niestety na koncie ani śladu po przelewie, a Zleceniodawca odrzuca moje telefony.

Co mogę zrobić ?

Strona firmowa którą zrobiłem normalnie funkcjonuje na serwerze , projekt wizytówki który zrobiłem , wraz z logotypem opracowanym przeze mnie już prawdopodobnie został wydrukowany.

Mogę jakoś domagać się wypłaty ustalonej kwoty ? Dysponuję korespondencja mailową i jedną nagraną rozmową telefoniczną ( ostatnią w której Zleceniodawca twierdził że przelew wrócił do niego i zobowiązał się do ponownego wysłania pieniędzy )

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Krzysztof

Powrót