Zlecenie na logo

• Autor wątku Autor wątku gawczi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gawczi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Mam pytanie dotyczące zlecenia na logo, które składałem u jednego studia graficznego, po kolei:

- złożyłem zamówienie za określoną cenę X
- studio zaczęło pracować nad logiem
- nagle dostałem maila ze studia, że zapomnieli mnie poinformować o tym, że aby przekazać na mnie prawo majątkowe do używania loga, musimy podpisać dodatkową umowę, która będzie kosztować X (czyli ostateczne cena będzie 2X)
- odpisałem, że nie byłem o tym w żaden sposób poinformowany i widzę dwa rozwiązania:
1. Zwrot pięniędzy od nich, ja po swojej stronie usuwam materiały graficzne, które mi już wysłali i idę do innego studia
2. Podpisujemy umowę za darmo
- wstępnie zgodzili się na podpisanie umowy za darmo (mam to zapisane na czacie z nimi)
- logo zostało dokończone, poprosiłem o wysłanie umowy do podpisu, na co studio napisało, że w międzyczasie zmienił się właściciel i nie robią takich rzeczy za darmo
- ponownie przedstawiłem dwie opcje powyżej, jednak nie zgodzili się na zwrot pieniędzy ani podpisanie umowy za darmo

Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam

Jaka jest treść pierwszej umowy? Jeśli nie ma w niej nic o przeniesieniu prawa majątkowego, wówczas zostaje zwrot pieniędzy za waszym porozumieniem albo pomocą procesu cywilnego. Masz dowód, który oni sami ci dostarczyli. Ostrzeżenie przed procesem cywilnym, z czego zwrócą koszty procesu.
Art. 13. [Opłata stała ustalana według wartości przedmiotu sporu lub przedmiotu zaskarżenia; opłata stosunkowa]
1. W sprawach o prawa majątkowe pobiera się od pisma opłatę stałą ustaloną według wartości przedmiotu sporu lub wartości przedmiotu zaskarżenia wynoszącej:
1) do 500 złotych - w kwocie 30 złotych;
2) ponad 500 złotych do 1500 złotych - w kwocie 100 złotych;
3) ponad 1500 złotych do 4000 złotych - w kwocie 200 złotych;
4) ponad 4000 złotych do 7500 złotych - w kwocie 400 złotych;
5) ponad 7500 złotych do 10 000 złotych - w kwocie 500 złotych;
6) ponad 10 000 złotych do 15 000 złotych - w kwocie 750 złotych;
7) ponad 15 000 złotych do 20 000 złotych - w kwocie 1000 złotych.
2. W sprawach o prawa majątkowe przy wartości przedmiotu sporu lub wartości przedmiotu zaskarżenia ponad 20 000 złotych pobiera się od pisma opłatę stosunkową wynoszącą 5% tej wartości, nie więcej jednak niż 200 000 złotych.

Tak to wygląda.

Nie było pierwszej umowy. Zlecenie zostało złożone przez stronę internetową studia, która się ostatnio zmieniła (zmienili zawartość strony, nazwę firmy i rzekomo właściciela). W tym momencie na stronie studia przy składaniu zamówienia jest akceptacja regulaminu, w którym gdzieś na samym dole jest napisane

"Serwis może zrzec się praw autorskich do danego projektu na rzecz Klienta, aczkolwiek koszt zrzeknięcia się praw autorskich przez Serwis na rzecz Klienta będzie mógł się dokonać za opłatą dodatkową wynoszącą 400,00zł brutto."

Nie wiem czy było to obecne przed zmianami na stronie. Tak czy inaczej moim zdaniem ten dodatkowy koszt powinien być uwzględniony przy sumie zakupów, a nie gdzieś na spodzie regulaminu.

Czy można gdzieś zgłosić tego typu nieuczciwe praktyki?

krysb2 napisał:
Jaka jest treść pierwszej umowy? Jeśli nie ma w niej nic o przeniesieniu prawa majątkowego, wówczas zostaje zwrot pieniędzy za waszym porozumieniem albo pomocą procesu cywilnego. ...
Bzdury wypisujesz i wprowadzasz w błąd.

gawczi napisał:
Nie było pierwszej umowy. ...
Umowa jak najbardziej została zawarta, na wykonanie co w żaden sposób nie jest jednoznaczne z przeniesieniem praw autorskich majątkowych. Taka umowa wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. Żaden twórca nie ma obowiązku przenosić prawa autorskie majątkowe nawet jeśli Ty żądasz.

Jeśli nie ma obowiązku to czy w takim razie mogę używać tego loga bez żadnego ryzyka? Jak to wygląda w praktyce, czy takie umowy są regułą czy występują tylko przy "dużych markach"?

gawczi napisał:
Jeśli nie ma obowiązku to czy w takim razie mogę używać tego loga bez żadnego ryzyka? ...
Tak, w sposób zgodny z charakterem i przeznaczeniem utworu oraz przyjętymi zwyczajami. Nie mniej w przypadku braku szczegółowej regulacji zasad używania znaku towarowego przyjmuje się ustawowe Art. 65. i następne UoPAiPP.
gawczi napisał:
... Jak to wygląda w praktyce, czy takie umowy są regułą czy występują tylko przy "dużych markach"? ...
Przeniesienie praw autorskich majątkowych to dobrowolna umowa między autorem a zleceniodawcą, są Firmy, które za nabycie praw autorskich majątkowych zapłaciły krocie. Nie ma tutaj żadnej reguły, to wyłącznie kwestia uznaniowa między autorem a zleceniodawcą.

Dzięki za odpowiedzi.

W takim razie pozostaje mi używać loga i liczyć, że nie będzie z tym problemów w przyszłości.

Ogólnie to uważam, że takie informacje powinny był zostać mi podane przez owe studio na samym początku, bo jako laikowi, ciężko zrozumieć, że płacąć za coś - mogę stracić prawo do używania tego albo zobaczyć 10 podobnych log na innych stronach.

Dodatkowo też zostałem wprowadzony w błąd, bo w momencie nagłego informowania mnie o konieczności podpisania takiej umowy, było to przedstawione jako coś obowiązkowego.

Co zrobić gdybym jednak chciał odstąpić od tej umowy, jak mogę odzyskać zapłacone pieniądze? Ciężko "zwrócić" towar, który został mi wysłany w formie cyfrowej. Proponowałem, że usunę wszystkie pliki po tym jak studio zwróci mi pieniądze, jednak odpowiedzieli, że nie zwrócą ich, bo grafik spędził czas przy tym projekcie.

gawczi napisał:
... W takim razie pozostaje mi używać loga i liczyć, że nie będzie z tym problemów w przyszłości. ...
Jak widzę nie pokusiłeś się zapoznać z treścią wskazanych przepisów prawnych, zrób to niezwłocznie i czytaj dokładnie i ze zrozumieniem.
gawczi napisał:
... Ogólnie to uważam, że takie informacje powinny był zostać mi podane przez owe studio na samym początku, bo jako laikowi, ciężko zrozumieć, że płacąć za coś - mogę stracić prawo do używania tego albo zobaczyć 10 podobnych log na innych stronach. ...
Nie ma takiego obowiązku.
gawczi napisał:
... Dodatkowo też zostałem wprowadzony w błąd, bo w momencie nagłego informowania mnie o konieczności podpisania takiej umowy, było to przedstawione jako coś obowiązkowego. ...
Tak, bo to jedyna droga aby nabyć autorskie prawa majątkowe.
Tutaj musi być wola obu stron.

Powrót