Zlecenie-Niezlecenie.

• Autor wątku Autor wątku Triilux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Triilux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie.

Przedstawię swoją sytuację ,gdyż jestem dość poważnie zdenerwowany i zdezorientowany.

Pewnego dnia zgłosiłem się do Pewnego Pana w sprawie wykonania zlecenia dot. integracji pewnych komponentów ( konkretnie strony i forum ). Zleceniodawca oferował mi 200 zł, wszystko zostało zrobione bez umów ( co swoją drogą, również nie jestem pewien czy jest legalne )..
Ze względu na swoją opieszałość, wczoraj zleceniodawca postawił ultimatum. Albo wykonam zlecenie do soboty, albo , cytuję:
jeżeli nie będzie forum zainstalowanego i gotowego do soboty, potraktuję sprawę jako kradzież oprogramowania i niewywiązanie się z umowy

Dzisiaj wgrałem folder forum i poprosiłem uprzejmie Pana o stworzenie bazy, gdyż takowych danych do bazy danych nie otrzymałem.

Około dwóch-trzech godzin próbuje wejść w ten folder i otrzymuje taki komunikat:
Przepraszamy, ale dostęp do portalu z Twojego adresu IP został zablokowany!
Przyczyną blokady IP jest naruszenie prawa wobec portalu bądź jego właścicieli
Dostęp zostanie odblokowany po zakończeniu procesu karnego na wniosek oskarżonego.

Pragnę zaznaczyć, że skopiowałem jeden folder który był potrzebny przy wykonywaniu zlecenia.

Pytania są następujące:
- Czy jestem zobowiązany prawnie wywiązać się z zadania?
- Czy mogę ponieść odpowiedzialność karną, jeśli otrzymałem hasła do serwera od zleceniodawcy? ( Były raz zmienione, ale otrzymałem je dzisiaj rano ponownie. Więc tym bardziej mnie dziwi to co się stało z tym folderem )

Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedź. Odpowiem na każde nurtujące pytanie, proszę śmiało pytać.

#Edit
Nie ten dział, moderatorów proszę uprzejmie o przeniesienie.

Ostatnia edycja:
- Czy jestem zobowiązany prawnie wywiązać się z zadania?
Umowa słowna to też umowa, tylko trudniej ją udowodnić. No ale są przecież dowody jak emaile, rozmowy GG, etc - prawda?
- Czy mogę ponieść odpowiedzialność karną, jeśli otrzymałem hasła do serwera od zleceniodawcy? ( Były raz zmienione, ale otrzymałem je dzisiaj rano ponownie. Więc tym bardziej mnie dziwi to co się stało z tym folderem )
No ale za co odpowiedzialnośc karną? Kradzież, włamanie czy co? Bo z Pana opisu wyglada ze wszystko legalnie - a trudno domyślać się co ten drugi Pan miał namyśli. Kradzieży tutaj nie widzę.

Rozumiem, więc jestem zobowiązany co do umowy. Z tym nie ma problemu moim zdaniem , bo zadanie wykonałem i jest gotowe do wdrożenia, no ale klient zaczął szaleć.

Co do tej odpowiedzilaności karnej - Właśnie dlatego jestem tutaj. Bo nie wiedziałem o co chodzi temu Panu.

Pozdrawiam, dziękuje za uspokojenie :).

Powrót