Zlecenie opinii biegłemu miesiąc przed rozprawą

• Autor wątku Autor wątku LukaszLaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszLaw

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Dzień dobry,

Moja mama podważa testament po bracie w sprawie spadkowej. W dniu 5 października skierowała pismo (drogą mailową) z zastrzeżeniami pracy Sędziego do Pani Prezes Sądu (sprawa objęta jest jej nadzorem). Skarżyła się na zwłokę w przekazaniu akt biegłemu celem dokończenia opinii oraz nie sporządzenie kopii nagrania rozprawy z sierpnia (czekamy około 2 miesięcy). Po czterech tygodniach nie otrzymaliśmy odpowiedzi. W tym czasie 12 października biegły odebrał akta listem poleconym i wyznaczono mu miesiąc na jej dokończenie. Niestety termin rozprawy wyznaczono na 13 listopada. Jak zapowiadał Sędzia (w sierpniu) będzie to rozprawa na której zapadnie wyrok. W związku z tym mam kilka pytań

1. W jakim czasie Pani Prezes ma obowiązek odpowiedzieć na pismo?

2. Czy Sędzia może przeczytać opinie na rozprawie (już dokończoną) bez uprzedniego przekazania jej mamie?

3. Sędzia nie odpowiedział do dnia dzisiejszego na wniosek (pierwszy wniosek został wysłany w wakacje w zeszłym roku) o obecność biegłego na rozprawie. Jakie działania podjąć aby otrzymać odpowiedź?

4. Czy pismo skierowane drogą mailowa ma takie same walory jak pismo na papierze?

5. Czy w przypadku otrzymania opinii biegłego na kilka dni przed rozprawą lub odczytania jej po raz pierwszy na rozprawie możliwe jest przełożenie rozprawy lub uniemożliwienie wydania wyroku z uwagi na brak możliwości zapoznania się z opinią i zgłoszenia zastrzeżeń?

6. Czy mogę się kontaktować z biegły z pytaniem kiedy sporządzi opinie?

Pozdrawiam

Powrót