Zlecenie przestępstwa.

• Autor wątku Autor wątku kajtek1337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajtek1337

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Spotkała mnie nie miła sytuacja, gdyż mój ojciec, który obecnie mieszka w Niemczech, kazał mi podrobić podpis w banku (mam na to 3 świadków) i teraz chce to wykorzystać przeciwko mnie i oskarżyć o to, że podrobiłem jego podpis (tak, własny ojciec). I mam pytanie czy w razie jego pozwu on też może mieć przez to jakieś konsekwencje ? Chce podkreślić, że odbyło to się za jego zgodą i to on mnie nakłonił do tego. Dziękuje.

możliwa odpowiedzialność ojca z art. 18 &2 KK w zw. z art. 270 &1 KK - z tym ,że mogą być problemy z udowodnieniem tego...

na to mam sposób żeby to udowodnić (nagrana rozmowa telefoniczna) czyli może mieć przez to jakieś konsekwencje ?

już przecież napisałem... [cytat="Markiz32":kz188zjt]możliwa odpowiedzialność ojca z art. 18 &2 KK w zw. z art. 270 &1 KK [/cytat:kz188zjt]

A jeszcze jedno, jak bym udowodnił, że było to za jego zgodą, to mimo tego mogę mieć jakieś problemy?

kajtek1337 napisał:
A jeszcze jedno, jak bym udowodnił, że było to za jego zgodą, to mimo tego mogę mieć jakieś problemy?
oczywiście - każdy odpowiada za to co zrobił... - ty podrobiłeś dokument (art. 270 &1 KK)... on ewentualnie podżegał do tego czynu...

Innym rozwiązaniem może być zarzut sprawstwa polecającego, które także wsytępuje na tle artykułu 18 par 1. MOżna się jednak wyąłcznie na nie powołać jeśli pana ojciec wyraźnie zlecił panu podrobienie tego podpisu mając na uwadze popełnienie przestęopstwa.

MOże także wystąpić odpowiedizalność z art 24 kk prowokacji, jakiej dokonał pana ojciec celem doprowadzenia pana do popełnienia przestępstwa.

Jak pan widzi istnieje wiele możliwości, o których powinien pan porozmawiac ze swoim pelnomocnikiem. Nie znamy wszystkich okoliczności i lepiej jesli w tej sprawie skonsultował się adwokatem.
Kto wie jesli przedstawi pan ojcu sytuację, w której on także będzie oskarżonym może wycofa sie od prob oskarzania pana .

radslws napisał:
Innym rozwiązaniem może być zarzut sprawstwa polecającego, które także wsytępuje na tle artykułu 18 par 1. MOżna się jednak wyąłcznie na nie powołać jeśli pana ojciec wyraźnie zlecił panu podrobienie tego podpisu mając na uwadze popełnienie przestęopstwa.
art. 18 &1 KK - napewno nie w tym przypadku- a przynajmniej nie na tle informacji przekazanych przez załozyciela tematu...

Powrót