zlecenie stworzenia oprogramowania bazującego na bibliotece na licencji GPL

• Autor wątku Autor wątku exevol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

exevol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
niedawno dostałem zlecenie, ale nie wiem, czy powinienem zająć się jego realizacją. chodzi o to, że oprogramowanie, które mam stworzyć, musi korzystać z biblioteki, której licencja to GPL. z tego, co przypuszczam, jeśli mój program ma wykorzystywać biblioteki na tej licencji, też musi być o nią oparty. czyli nie mogę wziąć pieniędzy za stworzenie i sprzedanie go. czy dobrze to rozumiem?

Witaj,

w ogólności, zgodnie z wymaganiami licencji GPL, program wynikowy, o ile tworzy połączenie modułów użytkownika z tymi licencjonowanymi pod GPL, automatycznie osiąga status GPL. Ale nie oznacza to, że nie można programu wykorzystywać komercyjnie. Można, ale trzeba udostępnić przede wszystkim wszystkie źródła i dać możliwość użytkownikowi końcowemu programu możliwość modyfikacji programu, jaki i dalszej jego darmowej dystrybucji. Więcej w licencji, albo np. tam: http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.pl.html#DoesTheGPLAllowMoney

Dla zastosowań komercyjnych należałoby mieć moduły licencjonowane LGPL.

z tego co przeczytałem pod adresem, który podałeś, wynika, że mogę podjąć się tego zlecenia i pobrać opłatę za stworzenie programu, czyż nie? jedynym warunkiem jest udostępnienie kodu źródłowego kupującemu? właściwie to zależy mi tylko na sprzedaniu tej jednej kopii, więc opublikuję ją jako GPL i sprzedam wraz ze źródłami. będzie to ok?

a co do punktu:
Czy GPL pozwala mi na pobieranie opłaty za pobranie programu z mojego serwera internetowego?
Tak. Za przekazanie kopii programu (rozpowszechnianie) możesz pobierać dowolną opłatę. Jeżeli binaria rozpowszechniasz udostępniając pliki do ściągnięcia, musisz zapewnić „równoważny dostęp” do pobierania źródeł — zatem opłata za ściągnięcie źródeł nie może być większa niż opłata za ściągnięcie binariów.
ten zapis jest trochę dziwny. jeśli mam udostępniać kod źródłowy, to nie powinien on być udostępniany razem z binariami w tej samej cenie (jako całość)? czy może chodzi o to, że źródła mogą być udostępniane oddzielnie, w cenie niższej od ceny binariów, ale można pobrać dodatkową opłatę za ich ściągnięcie?
przykład:
klient ściągnął i zapłacił za binaria. czy jeśli klient będzie chciał pobrać także źródła to mogę pobrać od niego opłatę (mniejszą niż opłata za binaria, ale suma opłat za obie "paczki" byłaby wyższa niż za same binaria)?

chyba już wiem o co chodzi w zapisie
„równoważny dostęp” do pobierania źródeł
jeśli pobieram opłatę za program, muszę udostępnić kupującemu źródła za darmo. jeśli jednak za program nie pobieram opłaty - mogę pobrać opłatę za źródła.
czy o to chodzi?

we wskazanym przez Ciebie temacie piszesz, że opłatę można pobrać tylko za nośnik. na stronie, do której wcześniej podałeś linka jest pytanie:
Czy GPL pozwala mi na sprzedaż kopii programu za pieniądze?
i odpowiedź:
Tak, GPL pozwala na to wszystkim. Prawo do sprzedaży kopii jest częścią definicji wolnego oprogramowania. Z wyjątkiem jednej, specyficznej sytuacji nie ma żadnych ograniczeń co opłat, jakie zechcesz pobierać. (Tym wyjątkiem jest wymagana w GPL pisemna oferta dostarczenia źródeł, jaka musi być dołączona do oprogramowania, jeśli jest ono rozprowadzane w postaci samych binariów).

Powrót