Zlecenie windykacji, bezskuteczna egzekucja, kosztami obciążony wierzyciel

• Autor wątku Autor wątku stalin_z_bazin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stalin_z_bazin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Jakieś 2 lata temu zleciłem jednej z firm windykacyjnych odzyskiwanie długów, ze względu na to że miałem problem z dłużnikiem. Podpisaliśmy umowę na wykonanie takiej usługi, zapłatą dla tej firmy miał być jedynie określony procent od odzyskanej kwoty. Po jakimś czasie okazało się, że nie ma możliwości polubownego załatwienia sprawy z dłużnikiem - rozwiązaniem miało być skierowanie sprawy do sądu a po uzyskaniu odpowiedniego wyroku - do komornika. Potem, zgodnie z zaleceniami firmy windykacyjnej podpisałem pełnomocnictwo procesowe upoważniające prawnika do prowadzenia postępowania sądowego i egzekucyjnego. Na tym etapie już komornik miał zająć się odzyskiwaniem długów, zajmując majątek dłużnika, konta bankowe itd. Po pewnym dłuższym czasie okazało się, że egzekucja jest bezskuteczna i postępowanie umorzono.

Firma odesłała mi komplet dokumentów związanych z całą sprawą i jest tam wystawiona faktura na kwotę ponad 1500zl którą mam zapłacić. W kosztach zawierają się : koszta zastępstwa prawnego w postępowaniu sądowym, klauzulowym i egzekucyjnym. I teraz pytanie, czy koniecznie muszę zapłacić tę kwotę?? Wątpliwości mam ponieważ firma nie poinformowała mnie, że w razie bezskutecznej egzekucji będę musiał ponieść takie koszta, i to mogło zaważać na opłacalności całego przedsięwzięcia.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Powrót