Zleceniobiorca ma firmę a ja go zatrudnię

• Autor wątku Autor wątku maciej74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciej74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam ,
chciałem się dowiedzieć o następującym przypadku . Zleceniobiorca ma firmę a ja go chce zatrudnić na umowę zlecenie . Jakie składki będę za niego odprowadzał ??

Rozumiem, że zatrudnisz go w innym zakresie, niż prowadzi działalność?...

niestety w tym samym , czy on będzie mi w tym wypadku wystawiał fakturę VAT?? a ja już nie musze się o nic troszczyć ??

W takim razie musi Pan wystawić zlecenie na firmę. Za wykonanie zlecenia otrzyma Pan fakturę/rachunek (jeśli zleceniobiorca nie jest vatowcem).
Faktura ta będzie stanowiła dla Pana koszt prowadzenia działalności.

Tylko niestety fakturę z VATem ?? Czyli ja będę musiał ten VAT fizycznie zapłacić ??

Na fakturze zawsze figuruje VAT. Cena netto + VAT = do zapłaty.
Być może Pana kontrachent nie jest vatowcem.

VAT zapłacisz jemu, ale odliczysz sobie. Gdzie tu problem? VAT jest podatkiem neutralnym, w rzeczywistości płacą go tylko osoby fizyczne nieprowadzące działalności i nieVATowcy...

Problem jest w tym , że będę wykonywał zlecenie za granicą .Płatność dostanę za kilka miesięcy i to bez VATu (bo Vat zapłaci zleceniodawca w swoim państwie ) ja natomiast będę musiał "wyłożyć " pieniądze także i na VAT bo swoim zlceniobiorcom będę musiał płacić częściej . Wiadomo że MOGĘ odzyskać , tylko z tego co wiem tego się nie praktykuje ( bo US grozi palcem takim co wychodzą przed szereg i nasyła kontrolę itp. ) A ja będę musiał brać kredyt na opłacenie zarówno zleceniobiorców ( gros kosztów to koszty personelu ) jak i Vatu .

Efekt cały mój zysk będzie "zamrożony" w Vacie.... :(

Chyba nie rozumiesz, macieju74. VAT odliczysz od faktury wystawionej przez Twojego zleceniobiorcę - dla niego jest to sprzedaż, on wystawia fakturę, od której możesz odliczyć VAT, ponieważ służyc to będzie sprzedaży zwolnionej z prawem do odliczenia (specjalna rubryka i w ewidencji nabycia, i w ewidencji dostaw). Radziłabym, żebyś oddał księgowość biuru rachunkowemu do prowadzenia, bo chyba sobie nie poradzisz... (z Twoich wątpliwości wynosząc).

Już oddałem sprawy do biura księgowego. Tylko , że tam to najchętniej by mi powiedzieli Pan musi płacić wszystko po kolei itp.... :(

A co do moich obaw :
Problem jest w tym , że :

Pracuje zleceniobiorcy( nie firmy) co miesiąc koszt 300000zł

Pracuje zleceniobiorca firma co miesiąc koszt 300000zł + 66000złVAT = 366000 zł do zapłaty .

Przy wyborze 2 wariantu musze mieć dodatkowo 66000zł na VAT , który.............................. odzyskam po jakimś czasie

Powrót