Zlikwidowany żłobek - odzyskanie opłaty rekrytacyjnej

• Autor wątku Autor wątku mikimisz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikimisz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Mam następujący problem, pod koniec zeszłego roku (koło października) zapisałem dziecko do żłobka oxfordkids.edu.pl w Zielonce. Na kilka dni przed zaplanowanym rozpoczęciem korzystania z usług, dostałem maila od właścicielki, że niestety, ale zamyka placówkę. Do tego czasu nie mieliśmy podpisanej żadnej umowy, jedynie na podstawie korespondencji mailowej wpłaciłem 250 zł opłaty rekrutacyjnej celem rezerwacji miejsca w grupie dla dziecka.

Zgodnie z zapewnieniem pieniądze miały zostać zwrócone do końca roku - nie zostały. Telefon jest już nieaktywny i brak jakiegokolwiek kontaktu. Mam imię i nazwisko właścicielki, udało mi się ją znaleźć na FB - jednak brak jakiegokolwiek kontaktu/odpowiedzi.

Myślałem żeby może spróbować przez e-sąd, ale sama placówka została już zlikwidowana a ja nie mam PESELu właścicielki. Czy macie może jakiś pomysł jak spróbować odzyskać pieniądze? Może nie jest to wielka kwota, ale są jakieś zasady.

Pozdrawiam
Michał

Pozew o zapłatę.

Myślałem żeby może spróbować przez e-sąd, ale sama placówka została już zlikwidowana a ja nie mam PESELu właścicielki.
Do e-sądu to się nie nadaje, nie masz umowy. Natomiast nadaje się do SR. PESEL... Przedszkole prowadzono jako jednoosobową działalność gospodarczą, czy w innej formie?

We wszystkich internetowych KRSach jest podane coś takiego:
Forma prawna: Jednostka oświaty.

Taki pozew dam radę sam napisać/złożyć? Boję się, że koszty prawnika przewyższą dług.

Mam wątpliwości, czy taka jednostka ma osobowość prawną, a przynajmniej legitymację procesową bierną jako ułomna osoba prawna. Jeśli tak, to pozwać powinieneś jednostkę, a nie właścicielkę. Jeżeli nie - możesz od razu właścicielkę.

Powrót