*** złomowanie pojazdu

• Autor wątku Autor wątku zasadniczy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zasadniczy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Wtam wszystkich.
Miałem ubezpieczone auto w ***. Ze względu na jego zły stan, postanowiłem o zezłomowaniu go, co też uczyniłem. Właścicielem tego samochodu był mój szef, który użyczył mi go na nieokreślony czas. Oczywiście złomowanie było za jego zgodą i z jego pisemnym upoważnieniem. Na piśmie jakie otrzymałem z firmy złomującej, jest napisane, że na podstawie upoważnienia. Następnie szef wyrejestrował auto. Podsumowując ono nie istnieje. Wysłałem informcję do ***, załączając wszystkie dokumenty, oprócz upoważnienia do złomowania, ponieważ ono zostało w firmie złomującej. Na co otrzymałem odpowiedź, że dziękują, że zwracają na konto bankowe różnicę z opłaconego OC. I tak sie stało. Z dniem upłynięcia OC, otrzymuję smsa o wznowieniu polisy na następny rok. Zadzwoniłem i pytałem o co chodzi, przecież zwrócili pieniądze, polisa wygasła itd. Upierają się, że ponieważ nie dostali upoważnienia do złomowania, to oni chcą pieiądze na kolejny rok. Skierowali sprawę do kancelarii prawnej ***, która rząda pieniędzy z odsetkami i straszy sądem. Nic już nie rozumiem. Wydaje mi się, że wszystko zrobiłem tak jak powinienem. Co robić, proszę o poradę.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Napisać je od nowa z tamtą datą? Przecież to znów podejdzie pod oszustwo.

Skoro zwrócili pieniądze to uznali fakt złomowania pojazdu co równoznaczne jest z wypowiedzeniem polisy.
Wskazano podstawę prawną żądania dosłania upoważnienia?

Nie wskazano. Poprostu zarzadali.

Zwróć się więc o wskazanie podstawy prawnej nakazującej dostarczenia upoważnienia w sytuacji, gdy już uznano złomowanie i rozwiązano poprzednią polisę, zwracając Ci różnicę.

Mam jeszcze pytanie. Czy korespondencja emailowa też ma jakąś wagę? Napisali do mnie z kancelarii a ja im odpisałem. Niestety nie ma mnie w Polsce, nie jestem w stanie odbierać listów i im w taki sposób odpisywać.

Bardzo dziękuję za pomoc :)

Powrót