złożenie odpowiedzi na pozew (firma windykacyjna)

• Autor wątku Autor wątku beth66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beth66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,

W 2017 roku wzięłam telefon na abonament i niestety nie mogłam dalej spłacać abonamentu, który urósł do 6204 (kwota na pozwie), rok temu w marcu spłaciłam zgodnie z porozumieniem 6405,52 zł - tak ustaliła firma RAPORT SA. Dziś, rok później otrzymuje cały pozew oraz pismo procesowe windykatora w którym jest napisane, że w odpowiedzi na wezwanie sadu dot usunięcia braków formalnych wysyła odpis pozwu wraz z załącznikami i tym samym radca prawny RAPORT SA podtrzymuje w całości żądania pozwu i wnoszą o zasadzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastepstwa procesowego na rzecz powoda.

Ponadto powód cofa bez zrzeczenia się roszczenia o wpłaty dokonane przez dłużnika po dniu wniesienia pozwu do sadu rejonowego i tym samym windykator potwierdza dokonanie wpłaty przeze mnie.

Dodatkowo w piśmie był dokument pt Doręcznie, w którym informują mnie o doręczeniu pozwu z załącznikami i tym samym zobowiązując do złożenia odpowiedzi na pozew w terminie dwóch tygodni pod rygorem zwrotu odpowiedzi na pozew.

Rozumiem, że powinnam odpowiedzieć na pozew ale jak? co powinnam wypełnić? Czy mogę liczyć na pomoc jakiegoś radcy prawnego? Czy ktoś z pańtwa może mi pomóc?
Chce już to zakończyć, to był błąd z przeszłości, byłam młoda i głupia... :confused:

Będę wdzięczna za każdą chęć pomocy, naprawdę. :ooo:

data spłaty tego zobowiązania?
data złożenia pozwu do sądu?

Spłaciłam zobowiązanie 03.03.2020 r
Niestety na pozwie nie ma daty wpływu, ostatnie (przedsądowe) wezwanie do zapłaty, które jest dołączone w pozwie jako dowód miałam wysłane 07.08.2019 r.

beth66 napisał:
Spłaciłam zobowiązanie 03.03.2020 r
w całości?
beth66 napisał:
Niestety na pozwie nie ma daty wpływu,
to trzeba udać się do sądu i przejrzeć akta sprawy oraz zrobić fotokopie dokumentom które są w aktach sprawy - proponuje najpierw zadzwonić do sądu i umówić się na konkretną godzinę.
beth66 napisał:
Ponadto powód cofa bez zrzeczenia się roszczenia o wpłaty dokonane przez dłużnika po dniu wniesienia pozwu do sadu rejonowego i tym samym windykator potwierdza dokonanie wpłaty przeze mnie.
czyli jak to jest, mówisz że spłacono zadłużenie przed wytoczeniem pozwu a jednocześnie strona powodowa w pozwie pisze, że cofa bez zrzeczenia się roszczenia o wpłaty dokonane po dniu wniesienia pozwu - więc jak to rzeczywiście było z tym spłaceniem w całości wierzytelności?

Proszę Pana, proszę mi wierzyć, to dla mnie czarna magia i kompletnie tego nie rozumiem....
Tzn domniemam, że "oczyszczają" mnie z nakazu zapłaty zobowiązania bo to już zrobiłam rok temu...ale chcą dodatkowo, abym opłaciła koszty sądowe?

Dokładnie, w całości zostało spłacone zobowiązanie, a chyba nawet trochę więcej bo 6405,52 zł, a w pozwie jest 6204 zł dnia 03.0320 r. W załączniku wysyłam dokumenty załadowane na hostingu zdjęć:
https://ibb.co/swr7DdL
https://ibb.co/Lzd0YNm
https://ibb.co/0YLrkvJ

Docelowo nie wiem co z tym zrobić, raczej nie powinnam odstawić w kąt, skoro w piśmie dają mi na odpowiedz dwa tygodnie...

Ah i dodam, że kontaktowałam się z ich radcą prawnym w celu wyjaśnienia, lecz nie odbiera i nie odpisuje na maile.

beth66 napisał:
W e-sądzie po zalogowaniu mam takie informacje:
zatem pierwotny pozew został wniesiony w dniu 06.09.2019 roku, spłacono zobowiązanie według twojej osoby w dniu 03.03.2020 roku, zatem wierzytelność została spłacona po wytoczeniu pozwu co wiąże się z tym, iż koszta sądowe należą się stronie przeciwnej - niestety brutalna prawda.

Ok, rozumiem, nie będę unikać zapłaty. Ale co mam teraz zrobić? Odpisać na pozew? Zgodzić się na żądania? :) jeżeli mam odpisać na pozew to w jakiej formie ? W jakiej wysokości będą te koszta sądowe ?

beth66 napisał:
Odpisać na pozew?
najlepiej tak,
beth66 napisał:
Zgodzić się na żądania?
nie wiem jakie żądania powód żąda - nie znam uzasadnienia pozwu.
beth66 napisał:
jeżeli mam odpisać na pozew to w jakiej formie ?
możesz skorzystać z druku urzędowego,
beth66 napisał:
W jakiej wysokości będą te koszta sądowe
jak dobrze pamiętam to będzie około 1800 zł koszty zastępstwa procesowego plus koszty opłaty od pozwu plus opłata od pełnomocnictwa to razem wyjdzie chyba (+/-) 2200 zł

Powrót