Złożenie seta muzycznego i udostępnienie go.

• Autor wątku Autor wątku Tohter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tohter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam chciałbym się zapytać czy trzeba mieć jakieś licencje żeby z kilkunastu utworów złożyć seta i udostępnić go w internecie. Jeżeli załóżmy kupuje utwóry i mam na to papier i zrobię tego seta to potrzeba mi coś więcej oprócz tego ze mam je kupione ? Proszę o odp. :)

W ogólności, żeby korzystać ze zrobionego seta (przykładowo go rozpowszechniać), który powstał z wykorzystania fragmentów czyichś utworów oraz wykonań, wypada mieć odpowiednie pozwolenia (licencje) od właścicieli praw autorskich oraz praw pokrewnych.

A to, że nabyłeś oficjalnie egzemplarze utworów w zwykłym czy też wirtualnym sklepie, oznacza tylko tyle, że możesz je wykorzystywać wyłącznie na własne użytek.

Choć czasami, można wykorzystać http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - poczytaj...

Nie do końca rozumiem. Czyli że jak utwór nie jest w całości tylko załóżmy że nie ma początku i końca, tylko sam refren to mogę go udostępniać w tym przypadku w secie ?

co do zasady, wykorzystując czyjeś utwory, lub ich fragmenty, w swoim utworze (tu secie) należy posiadać na to zgody właścicieli praw autorskich do utworów, z których się korzysta.

Wyjątkiem jest prawo do cytatu, ale tam obszar korzystania z czyichś utworów bez konieczności uzyskiwania zgody właścicieli praw autorskich jest dość mocno ograniczony.

Ale jeżeli mam taki cytat

"Co ważne, utwór cytowany musi być już rozpowszechniony, czyli wg ustawy (art. 6 ust 1 lit) 3) - "za zezwoleniem twórcy został w jakikolwiek sposób udostępniony publicznie"."

To znaczy że jeżeli piosenka już jest po premierze, w sprzedaży i została właśnie w ten sposób udostępniona publicznie. To dalej potrzebuje tych praw autorskich ? eh.... Bo jeżeli mam kupiony utwór to mam te prawa czy nie mam ?

jeśli kupisz utwór w sklepie muzycznym, to masz prawo do korzystania z niego wyłącznie do użytku osobistego. Ale nie możesz go w żaden sposób wykorzystywać, np. rozpowszechniając w Internecie. Więc również, tworząc z jego fragmentów set, wykorzystujesz go.

Co do prawa cytatu, pamiętaj, że jeślibyś zdecydował, że jesteś uprawniony do tego, to w razie ewentualnego konfliktu z autorem czy twórcą, to ty będziesz musiał udowodnić, że mogłeś skorzystać z tego prawa cytatu.

Ok już wszystko rozumiem :) Bardzo Ci dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam.

Powrót