I
IrenaYarmak
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dzień dobry jestem obywatelką Białorusi. Złożyłam wniosek do urzędu w sprawie stałego pobytu w Polsce (Mam polskie korzenia). Wniosek został złożony w listopadzie 2016 roku. W kwietniu 2017 otrzymałam list w którym było napisane że decyzja musi być wydana nie później niż 26 maja 2017 roku. Po upływu terminu wydania decyzji, dwa razy na miesiąc zwracałam się za informacją do urzędu za pośrednictwem poczty elektronicznej oraz osobiście. Na co nie miałam żadnej odpowiedzi. Później we wrześniu została wydana negatywna decyzja. ( W kwietniu została zmieniona ustawa na podstawie której ja już nie mogę zostać w polsce na stało, i inspektor wydał decyzję na podstawie nowej ustawy zwracając uwage na to że ustawa nie mieści przepisów przejściowych, chociaż w nowej ustawie jest napisane że wszyscy wnioski złożone do wejscia w życie nowej ustawy muszą być rozpatrzone zgodnie z przepisami starej ustawy) W terminie było złożone odwołanie, czyli na początku października i do tej pory nie mam ostatecznej decyzji.
W zwiazku z tym chciała bym złożyć ponaglenie, a za tym skargę na bezczynność organu do wojewódzkiego sądu administracyjnego. Ale mam pytanie ogólne, czy jest w tym sens? JA już liczę że po prostu organy działają nie zgodnie z prawem i to jest normalnie, ponieważ niektórzy prawnicy w odpowiedzi na moję pytanie powiedziały że to jest urząd, taka praktyka działania i nic z tym nie zrobisz.
P.S.: Mój brat otrzymał pozytywną decyzje w terminie chociaz wnioski były złożone z różnicej dwa tygodni, za wyjatkiem że on w mińsku zrobił kartę polaka na tej samej podstawie.
P.P.S.: Jechałam do Polski z pewnością że wyjeżdżam do państwa prawa, codzienie moja pewność staje się mniej.
Z góry dziękuję za odpowiedź i udzielenie informacji.
W zwiazku z tym chciała bym złożyć ponaglenie, a za tym skargę na bezczynność organu do wojewódzkiego sądu administracyjnego. Ale mam pytanie ogólne, czy jest w tym sens? JA już liczę że po prostu organy działają nie zgodnie z prawem i to jest normalnie, ponieważ niektórzy prawnicy w odpowiedzi na moję pytanie powiedziały że to jest urząd, taka praktyka działania i nic z tym nie zrobisz.
P.S.: Mój brat otrzymał pozytywną decyzje w terminie chociaz wnioski były złożone z różnicej dwa tygodni, za wyjatkiem że on w mińsku zrobił kartę polaka na tej samej podstawie.
P.P.S.: Jechałam do Polski z pewnością że wyjeżdżam do państwa prawa, codzienie moja pewność staje się mniej.
Z góry dziękuję za odpowiedź i udzielenie informacji.