Złożenie zeznań na Policji i odmowa

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka310
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka310

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zacznę od tego, że mój nastoletni syn pewnej nocy sam wybrał się bez naszej wiedzy na przechadzkę, szczęście lub nie został zatrzymany przez policję i odwieziony do domu, a było to w zeszłym roku w październiku.
Wczoraj do domu zawitało dwóch policjantów (rozmawiał z nimi syn) z informacją, że syn ma stawić się na policji i złożyć zeznania (nie wiadomo do jakiej sprawy i dlaczego), poza tym nie próbowali się skontaktować ze mną, czyli osobą dorosłą (syn nie ma skończonych nawet 17 lat) poinformowali go także, że nie musi przychodzić z osobą dorosłą, co bardzo mnie zaskoczyło.
1) Mam pytanie czy zeznania składa się, tylko w jakiejś sprawie?
2) Czy jeżeli nie otrzymałam wezwania pisemnego listem poleconym, tylko słownie przekazane, czy mogę nie iść?
3) Jeżeli podpisałam protokół odebrania dziecka łącznie z wymienionymi rzeczami, które należały do niego to czy to im nie powinno wystarczyć.
4) Czy można odmówić złożenia zeznań.

1) każde zeznanie składa się " w jakiejś sprawie" ...

2) nie - masz się stawić

3) wystarczyć do czego?

3) przecieżto syna chcą przesłuchać nie ciebie...

Policjant stwierdził, że ma złożyć zeznania co wtedy robił, więc taki protokół czy nie wystarczy, że syn nie miał przy sobie, żadnych kradzionych przedmiotów.

Wiem, że syna chcą przesłuchać :P
Nie podoba mi się jednak, że nie zaczekali na mnie i nie zostałam poinformowana o co im się rozchodzi.
Chyba powinni mnie jednak poinformować... przed. Czy mogą przypisać jakieś zdarzenie bez udowodnienia winy, albo obciążyć czymś czego nie zrobił, a jeżeli tak to jak się przed tym bronić.
Bo w ten sposób to każdy jest winny, kogo spiszą po 24 h.

Powrót