zły adres a komornik

• Autor wątku Autor wątku xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

W poniedziałek w skrzynce pocztowej znalazłem dwa listy do komornika sądowego zaadresowane do mojej mamy, która z nami nie mieszka od 3 lat. W rozmowie telefonicznej , którą przeprowadził mój tata wyszło ,że komornik ma jej stary adres. Mam pytanie czy mogą to być pity wysłane za pośrednictwem komornika. Bardzo proszę o odpowiedz

Bardzo wątpliwe. Komornik nie wyręcza ani pracodawcy ani urzędu skarbowego w takich sprawach. To jest raczej korespondencja związana z zadłużeniem...jak to u komornika.

Dziękuje za wyjaśnienie tej sprawy. W takim razie jeśli jest to korespondencja związana z zadłużeniem to dlaczego wysłano pod adres gdzie nie mieszka. Komornik tego typu korespondencje wysyła do dłużnika listem poleconym. Przecież komornik ma dostęp do wszelkich rejestrów powinien sprawdzić czy taka osoba pod tym adresem mieszka.

Prawdopodobnie dlatego, że taki adres wskazał wierzyciel.

W takim przypadku co mam zrobić sprawę wyjaśnić u komornika czy zostawić tak jak jest

Ty nic nie możesz zrobić. Mama powinna pisemnie podać komornikowi swój aktualny adres.

a jak nie poda? po prostu nie będzie się odzywac do komornika, to komornik zajmie coś co jest w tym mieszkaniu, mimo że jest wymeldowana i nie mieszka tu ?

Wydaje mi się,że skoro jest wymeldowana i nie mieszka tam to komornik nie może zając nic co znajduje się w mieszkaniu. Są inne sposoby na ściągnięcie należności, zajęcie konta lub wysłanie pisma do pracy co skutkuje zajęciem wynagrodzenia.

Ale ona wszystkie rzeczy zabrało nic w naszym mieszkaniu już do niej nie należy. Mimo rozmów , które wykonał mój tata dalej podtrzymuje wersje że komornik ma jej aktualny adres. Może z listami należy się udać do komornika i o tym fakcie go powiadomić

Skoro zabrała wszystkie rzeczy i nic nie należy do niej to w takim razie nie ma prawa zabierać czegokolwiek. Proponuje wybrać się do komornika i uświadomić go,że taka osoba już tam nie mieszka,na pewno ma możliwość sprawdzenia czy jest tam zameldowana i niczym się nie przejmować, przecież to nie Wasz dług :)

Została wymeldowana

Nie została wymeldowana

Tak boje się tylko tego, że jak się zacznę interesować tą sprawą to komornik położy łapę na mojej kasie. Chciałbym wiedzieć czy ma takie możliwości

Ostatnią edycję dokonał moderator:
centrumbhp2 napisał:
Została wymeldowana

Nie została wymeldowana

Po pierwsze proszę nie pisać post pod postem...
Po drugie proszę pisać dopiero jak jest Pan pewny swojej wypowiedzi...została nie została...mętlik.

Powrót