Zmarl tata - sprawa spadkowa - POMOCY

• Autor wątku Autor wątku lesnik21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lesnik21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
przepraszam za brak polskich liter.
10 lat temu rodzice darowali mi male gospodarstwo, 4 lata temu ozenilem sie i przez rok mieszkalem z zona u jej rodzicow potem przeprowadzilismy sie do mojego domu, podczas tej nieobecnosci mama wyprowadzila sie bo nie mogla zyc z tata ale nie wzieli rozwodu. Miesiac temu tata zmarl, nie zostawil testamentu, przynajmniej nie w domu. Czy da sie zprawdzic czy nie ma go np. notariusz(testamentu) przed przeprowadzeniem sprawy spadkowej? Gospodarstwo jest moje jestem tego pewien( akt darowizny, wypis z ksiag wieczystych, jesli jestem w bledzie poprawcie mnie prosze). Tata prowadzil warsztat samochodowy ktory jest czescia domu ale zakonczyl dzialalnosc przed darowizna wiec on tez nalezy do mnie jako czesc domu. Mam trojke rodzenstwa chcemy otworzyc konto taty i do tego potrzebujemy zalozyc sprawe spadkowa, czy do tej sprawy zostana wciagniete ruchomosci ktore zostaly po tacie takie jak narzedzia z warsztatu, maszyny, traktor i sprzet rolniczy? Czesc z tych zeczy zakupilismy razem ale nie mam na to dokumentow. Czy rodzenstwo moze pozbawic mnie udzialu w spadku poniewaz dostalem gospodarstwo w darowiznie? Czy mama ma prowo do spadku mimo iz odeszla od taty? Tato ma corke z poprzed. malze. czy ma ona jakies prawa, nie wiem gdzie ona jest i czy zyje, znalazlem listy z lat 80tych, od niej do taty, z USA. Kto powinien jej szukac jezeli ma jakies prawa(my czy sad)? Czy bank moze przejac srodki z konta taty?
Z gory dziekuje za pomoc.
lesnik21@op.pl
Piotr.

na poczatek sprawa o nabycie spadku - w wydziale nieprocesowym w sadzie rejonowym,
sad jedynie stwierdza kto w jakiej częsci nabył spadek (jest spadkobierca) i nie zagłębia się w szczególy kto co dostaje, co wchodzi w skald spadku itd....

orzeczenie mniej wiecej takie: stwierdza, ze spadek nabyli na mocy ustawy (na podstawie testamentu) ....... w 1/2 czesci i ....... w 1/2 czesci.

balezy zlozyc wniosek, dolaczyć akt zgonu, swoje dokumenty dotyczące pochodzenia - jeśli się zmieniało nazwisko w zwiazku z zzamazpojsciem to akt malżeństwa zamiast aktu urodzenia....

na rozprawie przeważnie wystarcza złożenie zapewnienia spadkowego (odpowiedz na szereg pytan ile dzieci mial zmarly i w jakich byl stosunkach rodzinnych, stan cywilny, separacje orzeczone, itd...)

no i jeśli nie mineło po roku od otwarcia spadku (smierci spadkodawcy) oswiadczenie o przyjeciu/odrzuceniu spadku i dodatkowe 50 zł za każde z oswiadczen...

Dziekuje za to.
A czy do otwarcia konta taty wystarczy orzeczenie sadu czy czeba cos wiecej?
Dzieuje,
pozdrawiam.

Piotr.

Powrót