Zmarł właściciel auta

• Autor wątku Autor wątku ana i szymon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ana i szymon

Użytkownik
Odpowiedzi
266
Witam 3 lata temu zrobiłem teścia współwłaścicielem auta żeby tablic nie zmieniać. Wiedziałem że teść jest zchorowany więc spisalismy po pół roku umowę darowizny że oddaje mi moją część, tylko że nie zgłaszałem tego nigdzie. W dowodzie jesteśmy razem, a OC jest namnie ponieważ teść nie miał prawa jazdy. Czy ta umowa darowizny jest ważna mogę sprzedać auto

Tak. Przed sprzedażą proponuję urzędowo wykreślić teścia z DR.
Teoretycznie ryzykujesz karę finansową za nie zgłoszenie zmiany w terminie 30 dni. Wątpię jednak by ktoś Cię za to ganiał.

Dzięki za pomoc, a jaką karę mogę dostać co mi grozi. Chodzi o to że nie zmieniłem dowodu rejestracyjnego tak

Za niezgłoszenie w terminie nie są przewidziane żadne realne kary- shocked cię wkręca

Są przewidziane kary - do 3000 PLN.
Przeczytaj sobie art. 78 ust. 2 UPoRD i połącz to z art. 97 KW.

P.S. Proszę o nie przekręcanie mojego nicku. Tak trudno pisać poprawnie?

Proszę jeszcze o informację, teraz będę płacił OC to czy podać że teść zmarł czy nie bo boję się że wyższa składka będzie i że będę musiał wymienić dowód rejestracyjny. Tylko tak jak pisałem wszystkie zniżki są na mnie

Shocked napisał:
Są przewidziane kary - do 3000 PLN.
Przeczytaj sobie art. 78 ust. 2 UPoRD i połącz to z art. 97 KW.

P.S. Proszę o nie przekręcanie mojego nicku. Tak trudno pisać poprawnie?

Znasz osobę, która zapłaciła karę we wspomnianej wysokości ..?

Znam osobiście osobę, która za coś takiego ukarała. Ukaranego jedynie z widzenia.
Krąg moich znajomych i ich styk z ww przepisami nie zmienia faktu, że Twoje twierdzenie z #4 jest nieprawdziwe i wprowadza w błąd.

P.S. skończyło się na naganie.

Powrót