Zmiana adresu a korespondencja z Intrum Justitia

• Autor wątku Autor wątku jacepaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacepaw

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Co jakiś czas przychodzą do mnie ponaglenia/przypomnienia o uregulowaniu należności jako długu wobec banku. Sprawa jest już przedawniona, kredyt z roku 2000.
Korespondencja z intrum justitia przychodzi na stary adres i z grzeczności znajoma mi tę korespondencję przynosi pod nowy. Pytanie tylko czy jak (odpukać) przyjdzie jakieś ważne pismo np. z e-sądu i będę mógł wnieść zarzut przedawnienia a ja tego wezwania nie dostanę? Czy odzywać się do intrum justitia i podać im nowy adres czy może to być
potraktowane jako przerwanie przedawnienia? Co napisać w piśmie do nich, jak je sformuować, abym nie miał problemów?

P.S.
Czy taka informacja jest wystarczająca i prawnie bezpieczna:
Informuję, iż nastąpiła zmiana mojego adresu zamieszkania. Wszelką korespondencję proszę kierować na: ..........

W uzupełnieniu postu, bo sprawa jest bieżąca i znów dostałem (dzięki uprzejmości znajomej ze starego miejsca zamieszkania) od nich pismo. Czy korespondencja z informacją o moim bieżącym adresie zamieszkania nie przerwie przedawnienia. Bo rozumiem, że E-Sąd przesyła swoją korespondencję na adres wskazany przez Intrum Justitia tak?

Ze starego miejsca zamieszkania się oczywiście wymeldowałem i jestem zameldowany pod nowym adresem. Korespondencja z IJ przychodzi cały czas na stary adres, gdzie mieszka już ktoś inny.

Pytanie ... czy zakładając konto na portalu e-sad.pl, będzie możliwe sprawdzanie co jakiś czas czy intrum justitia skierowała sprawę do postępowania sądowego?
Wysyłąjąc w moim przypadku korespondencję e-sąd, będzie się opierał na danych adresowych podanych przez firmę windykacyjną czy jeśli się tam zarejestruje "odszuka" w swojej bazie mój aktualny adres zamieszkania?
I cały czas pozostaje też otwarta kwestia, czy skontaktować się z intrum justitia w sprawie zmiany moich danych adresowych.

Nie zaszkodzi założyć konta w e-sądzie, będziesz miał podgląd. Jeśli oddadzą sprawę do tego sądu to tam powinna być o tym informacja. Co do adresu to obstawiam że pójdzie nakaz na stary adres a tam już zależy od inwencji listonosza, jeśli zostawi tylko awizo i list nie zostanie odebrany sąd może zasądzić dostarczenie, jeśli listonosz wysili się i dopyta czy dana osoba mieszka tam, napisze odpowiednią adnotację i sąd będzie ustalał aktualne miejsce zamieszkania

1. Albo założ konto w e-sadzie jak napisano wyżej albo niech ktoś Ci ktoś przynosi awiza i je odbieraj resztę korespondencji olewaj.

2. Nie informuj ich o niczym i nie prowadź z Intrum żadnej dyskusji poza salą sądową bo będą się powoływać że uznałeś dług albo coś. Z windykatorami co ściągają długi sprzed 10 lat rozmawia się IMO tylko w sądzie inaczej zawsze kończy się to źle.

Powrót