zmiana adwokata

• Autor wątku Autor wątku makuc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makuc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jak wyglada sprawa zmiany adwokata.
Nie jestem zadowolona z obecnej Pani adwokat. Pol roku temu zaczelismy wspolprace i jak narazie nadal jestesmy w tym samym miejscu. Pani adwokat co prwda wyslala kilka listow , ale bez odzewu. Mysle o zmianie adwokata. Czy moge domagac sie od obecnej Pani adwokat pelnej dokumentacji prowadzonej sprawy, aby moc przekazac ja nowemu adwokatowi?

dziekuje za odpowiedz

O.

Oczywiście, że tak. Wypowiada Pani pełnomocnictwo obecnemu pełnomocnikowi i prosi o zwrot dokumentacji ze sprawy. Pozostaje kwestia rozliczenia za dotychczas wykonaną pracę.
Oświadczenie o wypowiedzeniu pełnomocnictwa proszę złożyć na piśmie, a jeśli sprawa toczy się już w sądzie proszę zadbać, aby odpis oświadczenia dotarł również tam, by uniknąć późniejszych komplikacji z doręczeniami, chyba że o wypowiedzeniu pełnomocnictwa zawiadomi sam pełnomocnik.

dziekuje bardzo za odpowiedz.
Jesli chodzi o rozliczenie fianansowe to wlasnie jest to jeden z glownych powodow dla ktorych chce zmienic adwokata, lub tez samemu dac pozew do Sadu. Obecna Pani adwoakt napisala trzy listy, wzywajac do zaplaty odszkodowania, wykonala kilka telefonow, sprawa ciagnie sie ponad pol roku i nic. Wyciagnela ode mnie 1 tys zlotych.
A teraz za pozew do Sadu i prowadzenie sprawy rzada 4 tys. zlotych platne z gory w polowie, gdzie kwota odszkodowania to 33 tys zlotych ( w tym 20 tys zadoscuczynienie a 13 tys to zwrot kosztow dojazdu).
Mam jeszcze jedno pytanie, czy w pozwie moge prosic o pelnomocnika z urzedu jesli mieszkam i pracuje za granica?

Z gory dziekuje

Raczej nie. Pełnomocnik z urzędu może być ustanowiony dla osób, które uzyskają zwolnienie od kosztów sądowych. Czyli osób znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej.

Powrót