Zmiana aktu notarialnego

• Autor wątku Autor wątku Parasol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Parasol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Proszę o pomoc.
Rodzice moi posiadali gospodarstwo rolne własnościowe, na którym pracowali razem z 7 dzieci.
W 1985 roku zabudowania gospodarcze i dom mieszkalny, aktem notarialnym, rodzice przepisują dwojgu dzieci. Ziemia została oddana do państwa, w zamian za rentę rolniczą.
W 1989 roku umiera ojciec, zostaje wdowa.
Matka - wdowa powołując się na artykuł 896 kodeksu cywilnego zmienia swoją wolę wyrażoną w akcie notarialnym.
W 1993 pisze pismem odręcznym swoją wolę. Postanawia zmienić zapis notarialny.
Czy kartka wyrwana z zeszytu w kratkę stanowi dokument i ma moc prawną?
Czy osoba po śmierci małżonka, może zmienić wolę wyrażoną w akcie notarialnym , sporządzonym przez dwóch współwłaścicieli?
Kartka, na której zmieniona jest wola, zawiera:
1.imię i nazwisko matki
2. data urodzenia
3.data listu zmieniającego wolę
4.czego dotyczy zmiana i kto jest obdarowany
5 numer dowodu osobistego mamy
6. numer aktu notarialnego, którego dotyczy zmiana woli.
7.podpis mamy.
mama umarła w 2002 roku.
DZIĘKUJĘ ZA UDZIELENIE ODPOWIEDZI.

Ostatnia edycja:
Parasol napisał:
Czy kartka wyrwana z zeszytu w kratkę stanowi dokument i ma moc prawną?
Takie oświadczenie o odwołaniu nie ma skutku rzeczowego - czyli nie wpłynęło na sytuację prawną nieruchomości. Oświadczenie o odwołaniu darowiny by przynieść zamierzony skutek - czyli zmiana właściciela z obdarowanego z powrotem na darczyńczę - wymagałoby zwrotnego przeniesienia własności na darczyńcę. Zwrotne przeniesienie następuje albo przez zawarcie umowy w formie aktu notarialnego pomiędzy darczyńcą a obdarowanym albo przez orzeczenie sądu.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
Jednak wystąpiły problemy. Darczyńca umiera w 2002 roku, kartka została znaleziona w 2024 roku.
Co dalej począć, mając na uwadze to, że wola darczyńcy zmieniona została w 1993 roku, jeszcze za życia?
Liczę na odpowiedź, za którą serdecznie dziękuję.

Parasol napisał:
Co dalej począć, mając na uwadze to, że wola darczyńcy zmieniona została w 1993 roku, jeszcze za życia?
Według mnie obecnie nie da się nic zrobić. Sama zmiana zdania nie oznacza skutecznego odwołania darowizny. Do tego muszą istnieć ważne powody a darczyńca musi złożyć oświadczenie, że odwołuje i domaga się zwrotu. To, że Pani w 1993 na kartce papieru spisała, że jednak zmnienia zdanie i przeznacza określone przedmioty innym osobom nie wpłynęło na ważność tej poprzedniej darowizny. Można skorzystać z nieodpłatnej pomocy prawnej na żywo w celu przeanalizowania tych dokumentów.

Dziękuję bardzo. jestem niepocieszona.
Spróbuję, ale nie mam żadnej nadziei.
Może odpowiedzi dotyczą darowizny, a może to był tylko testament.
Pali się iskierka, testament można chyba zmienić, tak jest w filmach, ale jakie jest prawo, to nie wiem.
Nie widziałam też dokumentu pierwotnego. Z odręcznego pisma wynika, że zmieniam wolę. Dział Ksiąg Wieczystych nie bardzo chce udostępnić Aktu Notarialnego. Mówienie, że jestem córką, spadkobiercą - nie trafia do Pani, która decyduje o tym.
Jestem bezradna, ale z tyłu głowy odpowiedzialna za resztę rodzeństwa.
Chociaż wierzę w to, że obecnie nie da się nic zrobić.
Pozdrawiam.

Proszę sprawdzić treść księgi wieczystej w internecie.

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót