Zmiana danych o właścicielu serwisu www, po jego sprzedaży

• Autor wątku Autor wątku Panoramix4444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Panoramix4444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jakiś czas temu sprzedałem serwis internetowy. Stronami transakcji były firmy, została wystawiona faktura, zrobiona cesja domeny i w końcu przeniesienie zawartości na serwer nowego właściciela.

Problem polega na tym, że nowy właściciel nie zmienił danych w regulaminie czy polityce prywatności. Cały czas widnieją moje dane jako operatora serwisu. Pisałem kilkukrotnie, aby zmienili dane na swoje, jednak nie zrobili tego.

Pytanie brzmi: czy są jakieś przepisy, które by precyzowały w jakim czasie kupujący musi zmienić dane na swoje? Oraz co mam zrobić, aby skutecznie wyegzekwować zmianę danych?

Panoramix4444 napisał:
... czy są jakieś przepisy, które by precyzowały w jakim czasie kupujący musi zmienić dane na swoje? ...
Nie ma ale:
Przepis prawny:
Art. 23.
[Brak lub podanie nieprawidłowych danych usługodawcy]

Kto wbrew obowiązkom określonym w Art. 5, nie podaje danych, o których mowa w Art. 5 ust. 2, 3 lub 5 albo podaje dane nieprawdziwe lub niepełne, podlega karze grzywny.
Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną

Poinformuj o tym nowego właściciela.

Kilka dni temu pisałem do nowego właściciela, że piszę do nich po raz ostatni a dalej będę działał poprzez odpowiednie urzędy. Zatem, tak jak napisałem - tak zrobię, jeżeli nie zmienią danych. Poza tym szkoda mi czasu, dalej z nimi korespondować.

OK, mamy już przepis prawny, na który można się powołać. Pozostaje pytanie, gdzie złożyć pismo z zawiadomieniem? Na Policję czy może do innego organu?

Powrót