Zmiana dowodu osobistego i zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku papasmerf9999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

papasmerf9999

Użytkownik
Odpowiedzi
363
Chodzi o to że nie mam meldunku i musiałam zmienić dowód osobisty i w dowodzie jest puste pole zameldowani ale w skarbówce muszę podać adres zamieszkania i problem jest taki że mam komornika ,pobiera mi z renty regularnie pewną sumę pieniędzy .
1. Czy jak podam adres zamieszkania w skarbówce to czy komornik może przyjść do domu i zabrać telewizor , albo laptopa mi ?
2.Czy mogę podać adres zamieszkania mojej babci ,nawet jak mieszkam u mojego męża ?

Ale z tego co slyszalam to jak sie nie jest nigdzie zameldowanym to sie rozlicza z urzedem skarbowym w warszawie. Jeszcze tego nie robilam, wiec sie nie dowiadywalam ale wiem, ze skoro adresu zameldowania nie ma to w skarbowce wcale nie trzeba podawac. Niby co ma podac bezdomny? A nie ma nakazu posiadania (czy tez wynajmowania) lokum ;)

Na laptopa i telewizor miałaś, a na spłatę wierzycieli nie?
Nie pomagamy tutaj uniknąć zobowiązań.

To za dług mamy mam komornika bo nie płaciła za mieszkanie a ja nie wiedziałam że trzeba się wymeldować jak się nie mieszka a laptopa i telewizor kupił mi mój mąż i mamy rozdzielność majątkową ?
1. Co w takiej sytuacji jak mój mąż mi kupił laptopa ale nie wiedział że mam długi i komornika ?.
2. Jak mam zrobić żeby laptop był na mojego męża lub synka 4 letniego w formie pisemnej ?

Ostatnia edycja:
Wiem że do puki mi siedzi komornik na rencie to jest wszystko ok.

Jesteś świetnym przykładem na to, że nieznajomość prawa szkodzi.
Jeśli to mąż kupił laptopa i macie rozdzielność majątkową to nie będzie problemu z udowodnieniem poniesienia przez niego tych kosztów. Przecież ma fakturę?

Calamity Jane - rozliczamy się w urzędzie skarbowym w rejonie administracyjnym działania którego MIESZKAMY. Zameldowani możemy być w Krakowie, mieszkać w Szczecinie i tam rozliczamy się (zmiana drukiem NIP-3) z podaniem adresu ZAMIESZKANIA w Szczecinie. Może to być nawet adres koleżanki, która wynajmuje pokój w mieszkaniu, a Tobie użycza łóżka...
Co do pytania autora wątku o możliwość zajęcia rzeczy pod podanym urzędowi adresem - jeżeli komornik już ściąga należności, to mało prawdopodobne jest, by w toku prowadzonej egzekucji, sam z siebie ustalał jeszcze Twój adres w US. Te czynności komornik wykonuje po tym jak otrzyma wniosek egzekucyjny i zaliczkę od wierzyciela. Gdyby chciał sprawdzać coś jeszcze lub jeszcze raz, to po pierwsze, musi zażądać tego wierzyciel, po drugie musi komornikowi uiścić zaliczkę na tą okoliczność.
Komornik to nie koniec świata, żyć trzeba normalnie, z urzędem skarbowym włącznie :)

Ag_Maz napisał:
Jesteś świetnym przykładem na to, że nieznajomość prawa szkodzi.
Jeśli to mąż kupił laptopa i macie rozdzielność majątkową to nie będzie problemu z udowodnieniem poniesienia przez niego tych kosztów. Przecież ma fakturę?

Mój mąż kupił sobie laptopa i na fakturze jest jego nazwisko i mi też kupił laptopa ale faktura jest na moje nazwisko i tu był błąd bo wtedy jeszcze nie miałam komornika i myślałam że komornik o mnie zapomni albo się przedawni dług .

bim0003 napisał:
Calamity Jane - rozliczamy się w urzędzie skarbowym w rejonie administracyjnym działania którego MIESZKAMY. Zameldowani możemy być w Krakowie, mieszkać w Szczecinie i tam rozliczamy się (zmiana drukiem NIP-3) z podaniem adresu ZAMIESZKANIA w Szczecinie. Może to być nawet adres koleżanki, która wynajmuje pokój w mieszkaniu, a Tobie użycza łóżka...
Co do pytania autora wątku o możliwość zajęcia rzeczy pod podanym urzędowi adresem - jeżeli komornik już ściąga należności, to mało prawdopodobne jest, by w toku prowadzonej egzekucji, sam z siebie ustalał jeszcze Twój adres w US. Te czynności komornik wykonuje po tym jak otrzyma wniosek egzekucyjny i zaliczkę od wierzyciela. Gdyby chciał sprawdzać coś jeszcze lub jeszcze raz, to po pierwsze, musi zażądać tego wierzyciel, po drugie musi komornikowi uiścić zaliczkę na tą okoliczność.
Komornik to nie koniec świata, żyć trzeba normalnie, z urzędem skarbowym włącznie :)

Teraz mam drugiego komornika 5 tyś do spłacenia , ale jeden już mi bierze z renty 350 zł rok czasu już , do spłacenia 20 tyś .Co w takiej sytuacji ,komornik poczeka aż spłacę pierwszy dług ,czy się podzielą ?.
Czy mogę podać adres zamieszkania do babci bo tam często przebywam jak mąż jest w pracy .

Teraz, to nastąpił zbieg egzekucji. Jeżeli ten drugi komornik ustali prawo do renty i ją zajmie, to wówczas organ rentowy powiadomi go o przeszkodzie w zajęciu z uwagi na wcześniejszą egzekucję. Dalsze czynności zapewne poprowadzi komornik, który pierwszy wszczął egzekucję. Także te 5 tys zaczeka sobie długi czas, lub nastąpi proporcjonalny podział między dwoma egzekucjami, ale prowadzonymi już przez jednego komornika.

Miałam rozprawę w sądzie o dług ale przegrałam bo się nie wymeldowałam z tego zadłużonego mieszkania i doszły koszty dodatkowe związane z mieszkaniem, prawników z ADM i adwokatów oraz kara za nie zdanie mieszkania przez moją mamę i oczyszczenia mieszkania z mebli itp, za wszystko ja muszę teraz zapłacić bo moja mama nie pracuje i nie zna się na prawie .

Czyli będzie jeden komornik i 25 tyś razem mi ściągnie i przedłuży się np, o kilka lat spłacania .Wychodzi na to że komornik nie zabierze mi laptopa , tylko żeby mi orzecznik na komisji przyznawał rentę co rok bo choruję na poważną chorobę ,nie wyleczalną na razie .
A jeżeli by się tak stało że by mi zabrał laptopa to czy mogę skopiować dane i sformatować dysk?

Ostatnia edycja:
W świetle prawa, oba orzeczenia sądowe są prawomocne i stanowią tytuły egzekucyjne na podstawie których prowadzone są postępowania.
Tak - jeden komornik będzie egzekwował obie należności, najpewniej na zasadzie proporcjonalności, przy takiej samej kwocie potrącenia renty. O laptopa proszę być spokojnym :) Jeżeli komornik ściąga już z renty, to raczej odpuści czynności terenowe - bo po co, skoro zna już realia dłużnika.

Dziękuję to chyba wszystko z mojej strony .

Powrót