zmiana drugiego imienia i nazwiska 2-członowego

• Autor wątku Autor wątku iamalady
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iamalady

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kochani,
zdecydowałam się na zmianę nazwiska i drugiego imienia, byłam dziś w USC i pani urzędniczka uznała mój powód za "subiektywny i nieważny".

Jaki "ważny powód" byłby wystarczający do tego, żeby zmienić nazwisko pozbywając się jednego z dwóch członów? Mam nazwisko dwuczłonowe i chcę zostawić tylko nazwisko rodowe matki, pozbyć się nazwiska ojca - z przyczyn osobistych, bo z tym człowiekiem absolutnie nic mnie nie łączy, od 5 lat z nim nie rozmawiam i nie chcę dłużej nosić jego nazwiska. To negatywnie wpływa na moją tożsamość i moje bycie-w-świecie, czuję jakbym musiała się ukrywać zamiast żyć jawnie.

Do tego dochodzi kolejna sprawa - moje drugie imię. Chcę je usunąć (to imię jest "po matce") oraz na jego miejsce wstawić inne, wybrane przeze mnie. Czy argument taki jak na przykład: posługiwanie się w swojej działalności artystycznej imieniem i drugim imieniem (wybranym już przeze mnie) oraz nazwiskiem rodowym matki byłoby wystarczającym powodem w sprawie? Wszystkie swoje obrazy i grafiki podpisuję moim imieniem i pierwszym członem nazwiska które mam w dowodzie. Do tego za jakiś czas chcę otworzyć biuro projektowe sygnowane właśnie w ten sam sposób.

Do tego mogłoby dojść oświadczenie od psychiatry, że noszenie imienia ojca i drugiego imienia (które jest imieniem matki) negatywnie wpływa na moją tożsamość, tracę poczucie suwerenności wewnętrznej i przeszkadza mi to w życiu.

Czy taka argumentacja ma sens ? To naprawdę ważna dla mnie kwestia i zrobię wszystko, żeby doprowadzić do zmiany w dowodzie.

Powrót