Zmiana etatu a zasiłek chorobowy i macierzyński

• Autor wątku Autor wątku kawar01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kawar01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich ;)

Jestem tu nowa i szukam porady w zakresie umowy o pracę i zasiłku chorobowego / macierzyńskiego.

Opiszę sytuację od początku.

Pracuję w pewnej firmie od marca 2017 r. na stanowisku pracownika biura obsługi klienta. Pierwsza umowa, którą dostałam, była na pół etatu na kwotę 1000 zł brutto. Po roku pracy awansowałam i zostałam kierownikiem biura obsługi klienta i otrzymałam aneks do umowy na rok czasu (od 1 marca 2018 do 1 marca 2019, w celu sprawdzenia czy będę nadawać się na to stanowisko). W aneksie zawarta była kwota 2100 brutto + premia, i zwiększony został mi etat do pełnego.
W międzyczasie okazało się że jestem w ciąży. Ze względu na trudne warunki pracy (praca po 10 godzin dziennie, dźwiganie) oraz problemy zdrowotne, od 10 kwietnia musiałam iść na zwolnienie lekarskie, które było mi przedłużane już do końca ciąży. Podstawa zasiłku chorobowego i macierzyńskiego została mi wyliczona od kwoty po zmianie etatu na cały, więc dostawałam ok. 1800 zł zasiłku chorobowego, a następnie macierzyńskiego ok. 1500 zł, który dostaję do teraz.
Urodziłam 6 grudnia 2018 r., macierzyński mam do 6 grudnia b. r.
Nie ukrywam, że chciałabym zajść w kolejną ciążę, jednak w trakcie urlopu macierzyńskiego, od 1 marca 2019 r., wróciła mi umowa na pół etatu. Proszę o informację, w jaki sposób zostałby mi wyliczony w takiej sytuacji zasiłek chorobowy, a potem macierzyński? Nie zakładam, że pójdę od razu na zwolnienie lekarskie, aczkolwiek biorąc pod uwagę rodzaj mojej pracy, prawdopodobnie będę musiała. Czy jeśli pomiędzy okresami niezdolności do pracy minie mniej niż 3 miesiące, to podstawa zasiłku nie jest wyliczana na nowo? Czy chorobowy i macierzyński będzie wtedy wyliczany od tej kwoty na pół etatu, tj. 1000 zł brutto?

Proszę o wiarygodne i konkretne informacje, bo od tego co czytam w internecie boli mnie już głowa :o

Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam,
Kasia

kawar01 napisał:
Czy jeśli pomiędzy okresami niezdolności do pracy minie mniej niż 3 miesiące, to podstawa zasiłku nie jest wyliczana na nowo?
W tym przypadku w/w zasada nie ma tu zastosowania.
kawar01 napisał:
Czy chorobowy i macierzyński będzie wtedy wyliczany od tej kwoty na pół etatu
Tak - podstawa zasiłku będzie po zmianie etatu.

Powrót