Zmiana firmy w tym samym miejscu pracy

• Autor wątku Autor wątku Pani Ruda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pani Ruda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

pracuje jako housekeeping w hotelu, ale nie jestem zatrudniona przez hotel, a przez firme sprzatajaca, ktora swiadczy mu swoje uslugi. Chcialam wraz z poczatkiem lipca przeniesc sie do recepcji, jednakze kierownik recepcji twierdzi, ze w niemieckim prawie zabroniona jest bezposrednia zmiana firm zwiazanych z tym samym miejscem pracy. Podobno pomiedzy jednym a drugim kontraktem musi uplynac 3 miesiace, czyli musialabym zwolnic sie z koncem czerwca ze sprzatania i dopiero od poczatku pazdziernika moglby mnie zatrudnic w recepcji. Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, abym w tym czasie pracowala gdzie indziej, moge aplikowac do kazdego innego hotelu, niemniej jesli zalezy mi wlasnie na tym, bo mam po prostu blisko, to musze zrezygnowac z ciaglosci pracy w tym miejscu. Kierownik przyznal tez, ze nie jest tego do konca pewien, gdzies sie z taka sytuacja po prostu spotkal, ale moze nie dotyczy ona konkretnie tego przypadku, kazal mi sie dowiedziec.

Bede bardzo wdzieczna, jesli ktos tutaj moglby mi wyjasnic z cala pewnoscia, o co w tym wszystkim chodzi... :)

Z gory dziekuje!

To, co usłyszałaś od kierownika recepcji, to najprawdopodobniej jakieś nieporozumienie, bo takiego "niemieckiego prawa" nie ma. Tak na prawdę chodzi o to, że obecnie trwa Twoja umowa o pracę z firmą sżprzątającą, a Ty chciałabyś, aby zatrudnił Cię ten hotel; czyli chciałabyś zmienić pracodawcę. To, czy osiągniesz ten Twój cel, nie zależy od niemieckiego prawa, lecz tylko i wyłącznie i przede wszystkim od kierownictwa (właściciela) tej firmy, do której należy hotel. Jeśli zechcą Cię zatrudnić, to zawrą z Tobą umowę o pracę. Jeśli by się tak miało stać, czego Ci życzę, to powinnaś w odpowiednim czasie uregulować stosunek pracy z firmą sprzątającą, w której obecnie jesteś zatrudniona i z którą masz umowę o pracę. Jak uregulować? Ano, albo wypowiedzieć tę umowę o pracę, z zachowaniem terminu wypowiedzenia i odczekać aż okres wypowiedzenia upłynie, albo rozwiązać ją za porozumieniem stron. Powtarzam: Jeśli hotel zechce Cię zatrudnić, np. od jutra, a Twój obecny pracodawca, czyli firma sprzątająca, rozwiąże dziś albo jutro za porozumieniem stron Twoją dotychczasową umowę o pracę, osiągniesz to, co - jak napisałaś - chciałabyś osiągnąć; czyli pracę w recepcji hotelu. Nie ma w Niemczech takich przepisów, który czyniłyby to niemożliwym. A więc nie jakieś przepisy, ale wola obu pracodawców byłaby tu najważniejsza. Fakt, że tak się składa, że nadal pracowałabyś w tym samym miejscu, czyli w tym hotelu, nie ma najmniejszego znaczenia.

Ostatnia edycja:
Z zakonczeniem pracy w firmie sprzatajacej nie ma problemu, bo umowe mam tymczasowa podpisana do konca czerwca, po czym zmieni sie na czas nieokreslony. I teraz nie wiem, czy przedluzac umowe czy nie, bo nie chce zostac bezrobotna zanim znajde inna prace. Ale skoro nie ma tych niby 3 miesiecy pomiedzy... to chyba juz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienic prace z dnia na dzien. Dziekuje :)

Ale o jedno jeszcze zapytam, jesli moge: przed zmiana pracy na przeszkodze stoi jeszcze fakt (o ktorym nie rozmawialam na razie z kierownikiem), ze musze w lipcu poleciec na 4-5 dni do Polski. W obecnej firmie dostane wolne bez problemu, ale moze byc to niemozliwe zaraz na poczatku w nowej pracy, wiec w takim wypadku zmuszona bede jeszcze zostac w firmie sprzatajacej, czyli przedluzyc umowe na czas nieokreslony. Ile wtedy trwa okres wypowiedzenia? 2 tygodnie? Przepraszam, ze pytanie moze glupie, ale to moja pierwsza praca w Niemczech, wlasciwie dopiero poznaje caly ten niemiecki swiat :)

To wcale nie jest głupie pytanie. Może dałoby się przy zawieraniu umowy z hotelem od razu omówić sprawę tych 4-5 dni potrzebnych na Polskę. To wprawdzie nie robi dobrego wrażenia, ale jeśli będą chcieli Cię zatrudnić, to nie jest wykluczone, że zawrą z Tobą umowę , i od razu ustalą, że dostaniesz te parę dni urlopu. Coś takiego jest możliwe, jeżeli pracodawca byłby Ci przychylny, i bardzo chciał, abyś u niego pracowała. Czy tak jest, musisz ocenić sama. W najgorszym wypadku pracuj dalej w firmie sprzątającej i załatwiaj umowę o pracę z hotelem tak, aby jej początek przypadł na dzień po albo trochę później po ustaniu umowy o pracę z firmą sprzątającą; czyli musiałabyś to liczyć w ten sposób, że przedłużasz tę umowę z firmą sprzątającą i liczysz okres wypowiedzenia. I umowa, którą wcześniej możesz zawrzeć z hotelem, musi przewidywać początek zatrudnienia po upływie wypowiedzenia.

No to chyba juz wszystko jasne... czyli pozostaje mi jedynie rozmowa z obecnym i ewentualnym przyszlym pracodawca oraz wybranie najlepszego rozwiazania.
Ponownie dziekuje za szybka i tresciwa odpowiedz :) Milego dnia zycze!

Powrót