Zmiana firmy

• Autor wątku Autor wątku maniek83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
witam
pół roku temu otworzyłem działalność gospodarczą w formie handlu obwożnego niestety interes nie i dzie tak jak powinien. Chciałbym otworzyć teraz sklep w którym sprzedawał bym bramy ogrodzeniowe i zarazem je montował i tu mam prosbę czy wie ktoś czy w takim wypadku jak otworze ten sklep to musze zamknąć ta poprzednią DG????? czy może ona sobie istniec bez uzyskiwania przychodów?????
Aha jeszcze jedno w tym handlu obwoźnym jestem opodatkowany 3% ryczałtem a zatem jeśli otworzę ten sklep równierz bendę mógł być opodatkowany tym podatkiem?????
POZDRAWIAM

Sprzedaż - ryczałt 3%
Montaż - ryczałt 8,5%

Handlu obwoźnego nie trzeba likwidować.

Jeśli działalność gospodarcza została otwarta w tym roku (2009), to należy pamiętać o kasie fiskalnej po przekroczeniu 20.000 zł przychodu.

dziękuje bardzo za odpowiedz a mam jeszcze pytanie co do wystawiania faktury vat np za sprzedawane bramy czy za montaż jeśli jestem na ryczałcie mogę być normalnie płatnikiem vat?????
bo zapewne klienci bendą żadć ode mnie faktury vat

Należy w US złożyć:

• [FONT=Times New Roman, serif]VAT- R – zgłoszenie rejestracyjne w zakresie podatku od towarów i usług, [/FONT]
  • [FONT=Times New Roman, serif]Dowód uiszczenia opłaty skarbowej w wysokości 170 zł od potwierdzenia zgłoszenia VAT- R [/FONT]

Powrót