Zmiana imienia i nazwiska na niemieckie.

• Autor wątku Autor wątku matthiasDE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matthiasDE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mieszkam w polsce i jestem niemcem tz. mam obywatelstwo niemieckie i polskie. Moje pytanie brzmi czy mogę zmienić imie i nazwisko na niemieckie. Imie na niemiecki odpowiednik czyli Maciek na Matthias, a nazwisko zmienić na nazwisko panieńskie matki(czyli nazwisko niemieckie).Słyszałem że jest to możliwe ale postanowiłem wam zadać nurtujące mnie pytanie. Słyszałem również ze można to załatwić tu w polsce(dla mnie lepiej).Dodam że chce zmienić imie i nazwisko z powodu przyszłego wyjazdu na stałe do niemiec.

To jest troche skomplikowana kwestia, bo zmiana imienia i nazwiska w Polsce, obowiazuje tylko w Polsce, a zmiana imienia i nazwiska w Niemczech obowiazuje tylko w Niemczech. Jak zmienisz tylko w jednym kraju, to bedziesz mial paszport niemiecki na nazwisko A, a paszport polski na nazwisko B.

Najprosciej jest zrobic tak, po przyjezdzie do Niemiec meldujesz sie, udajesz sie do odpowiedniego urzedu (z reguly USC) i skladasz wniosek o zmiane nazwiska na niemieckie, niestety za oplata. Gdy juz ta zmiana przejdzie, w Polsce w starostwie piszesz wniosek o zmiane nazwiska na to uzywane w Niemczech, bo w polskich przepisach o zmianie nazwiska jest specjalny paragraf, ze osoby o podwojnym obywatelstwie moga zmienic nazwisko na forme uzywana za granica w kraju drugiego obywatelstwa.

Odwrotnie zrobic nie mozna, to znaczy najpierw w Polsce, bo polskie przepisy nie przewiduja mozliwosci zmiany imienia i nazwiska polskiego na obcojezyczne bez powodu.

Pogodniak napisał:
Odwrotnie zrobic nie mozna, to znaczy najpierw w Polsce, bo polskie przepisy nie przewiduja mozliwosci zmiany imienia i nazwiska polskiego na obcojezyczne bez powodu.

Bez powodu?
Przecież jestem niemcem. Tu czytamy że niemcy wracają do poprzednich nazwisk i imion:Wracają do starej pisowni nazwisk - 26 marca 2008

A tu że argumentem do zmiany nazwiska może być fakt że dziadkowie przybyli z Niemiec jak było w moim przypadku:Chcesz zmienić nazwisko? Musisz mieć ważny powód - Polskatimes.pl

To sa dwie rozne sprawy, tobie nie spolszczono niemieckiego imienia Matthias w roku 1945 na polskie Maciej, tylko twoi rodzice nadali ci od urodzenia na imie po prostu Maciej, wiec to nie przejdzie

Nazwisko masz po ojcu, czy chec "zamienia go" na nazwisko panienskie matki bedzie "waznym powodem"? Nie wiem. Wszystko bedzie zalezalo od interpretacji polskiego urzednika. Zreszta taka zmiana w Polsce nie jest wazna automatycznie w Niemczech, jak ci pisalem, bo i tak bedziesz musial przeprowadzic ta zmiane jeszcze raz w Niemczech

Rob jak chcesz, podalem ci najprostsza procedura, bo przy odwrotnej kolejnosci "wazny powod" (harmonizacja pisowni nazwiska za granica i w Polsce) musi byc uznany przez odpowiednie wladze polskie jako wazny powod.

A w Polsce nie mozesz sie powolywac na to, ze "jestes Niemcem", bo znowelizowana ustawa o obywatelstwie polskim juz w jednym z pierwszych paragrafow stwierdza, ze obywatels polski posiadajacy dodatkowe obywatelstwo zagraniczne nie moze sie powolywac ze skutkiem prawnym na to obywatelstwo wobec wladz polskich. W Polsce jestes wiec traktowany wylacznie jako obywatel polski, w Niemczech wylacznie jako niemiecki, tylko w panstwach trzecich mozesz sobie wybierac.

Czyli najlepiej sprawe załatwić najpierw w Niemczech. Nie wiesz może czy musze być na stałe zameldowane już wtedy w niemczech czy moge np.taki wniosek złożyć do konsulu niemieckiego lub po prostu pojechać do niemiec.Czyli rozumiem to tak w niemczech jak zmienie już imie i nazwisko będe nazywać się Matthias , a w tym czasie w polsce dalej maciej? Dopiero później będe mógł to zmienić również w polsce. Czy jak zmienie nazwisko nie będe miał problemów z udowodnieniem mojego obywatelstwa?

Nie znam az tak szczegolowo przepisow wykonawczych do niemieckiej ustawy o zmianach nazwiska, wiec nie powiem ci, czy do tego trzeba miec zameldowanie. Przypuszczam, ze tak, ale nie wiem tego na 100 %.

Jak mniemam, masz wydany Staatsangehörigkeitsausweis na nazwisko "Maciej Kowalski". Tym samym twoje niemieckie obywatelstwo jest stwierdzone i poswiadczone, zmiania nazwiska i imienia na "Matthias Schmidt" nie ma na to obywatelstwo zadnego wplywu. Po prostu po wydaniu decyzji o zmianie imienia i nazwiska, idziesz do urzedu meldunkowego i wystepujesz z ta decyzja o nowy paszport i dowod na nowe nazwisko i to wszystko.

Jak juz bedziesz sie nazywal Matthias, to rzeczywiscie bedziesz najpierw w polskim paszporcie i dowodzie nadal Maciej, dopoki nie zmienisz tego rowniez w Polsce (w Polsce nie trzeba do tego zameldowania, mozna to zrobic w starostwie ostatniego zameldowania przed wyjazdem za granice). Duzo osob z polsko-niemieckim obywatelstwem ma takie dokumenty na rozniace sie nazwiska, niemieckie dokumenty tak, polskie siak, bo nie chce im sie zalatwiac w Polsce tej harmonizacji pisowni

Tak posiadam dokument Staatsangehörigkeitsausweis na którym wpisany jestem ja i moja mama.Wszystko rozumiem ale możesz mi jeszcze napisać czy w niemczech mam duże szanse na zmianę nazwiska i imienia. Wiem że w polsce jest coś takiego jak nazwisko brzmi ''niepolsko'' to można zmienić nazwisko czy w niemczech jest odpowiednio tak samo(że nazwisko brzmi nieniemiecko)?

Mialem znajomego na studiach z pochodzeniem niemieckim, mial pierwotnie polskie nazwisko, w ktorym bylo pelno "ć", "ź" i "ó", zmienili mu na zyczenie nazwisko na kompletnie niemieckie jego wyboru.
Przy imieniu urzedy naciskaja na niemiecki odpowiednik polskiego imienia, a wiec "Grzegorz" nie zamienisz na "Holger", tylko na "Gregor", ale z tym nie robia klopotow. Tyle, ze kiedys to bylo darmowe, a teraz kosztuje i to nie tak bardzo malo, nie pamietam ile, ale w zaleznosci od systuacji finansowej wnioskodawcy moze kosztowac nawet kilkaset euro.

Ale w moim przypadku imię musi być zmienione na Matthias ,chyba mam lepszą sytuację niż grzegorz. Kilkaset euro to znaczy ile ? 200, 800?

Tego nie mozna tak powiedziec, bo to decyzja uznaniowa lokalnego urzedu, przypuszczam, ze zalezy to od zarobkow, w internecie jest przedzial od kilku euro do ponad tysiaca!. Ale nie znam dokladnych zasad, kiedy i dlaczego sie placi kilka, a kiedy kilkaset czy tysiac.

Jeden moj kolega pochodzacy z Polski, ktory mial przecietne zarobki, musial zaplacil pare lat temu ok. 200 euro

Powrót